Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Výzkumák by mohl dostat původní podobu z 20. let

Liberecký kraj chce vrátit „výzkumáku“ původní podobu z 20. let minulého století. Nebude to ale zadarmo. Po investici bezmála 125 milionů korun při nákupu budovy vyjde rekonstrukce podle odhadů na dalších 80 milionů korun. Kraj už zveřejnil záměr, letos má v rozpočtu připraveno 25 milionů korun, další peníze budou v rozpočtu na příští rok.

V Evropském domě by měli žadatelé najít na jednom místě všechny poskytovatele evropských dotací.

"Bohužel v současné době není znám dotační titul, který by nám umožnil realizovat tento záměr," řekl náměstek hejtmana Marek Pieter. Kraj chce podle něj ale vyjmout z projektu zateplení objektu a žádat na něj dotace u Operačního programu Životní prostředí. "Všechno ostatní budeme hradit z vlastních zdrojů," řekl Pieter. Rekonstrukce by měla být hotova do konce příštího roku. Liberecký kraj koupil i okolní pozemky a objekt dílen, které by se měly rekonstruovat v dalších etapách. "Chceme vybudovat podnikatelský inkubátor a zlepšit příjezd a vzhled," dodal hejtmanův náměstek.

Administrativní budova nabízí zhruba 3480 metrů čtverečních kancelářských ploch. Už dnes tam působí Agentura regionálního rozvoje nebo koordinátor krajské dopravy Korid LK. Přestěhovat by se tam mohl Euroregion Nisa nebo Státní fond životního prostředí. Klíčová je ale pobočka Centra pro regionální rozvoj ČR (CRR), která má sloužit jako kontaktní pracoviště Integrovaného regionálního operačního programu (IROP).

Kraj už nabídl ministerstvu pro místní rozvoj prostor pro libereckou pobočku centra, vzniknout by totiž měly v každém krajském městě. Přestože obvyklá cena pronájmu v této lokalitě je podle znalců 1560 korun za metr čtvereční a rok, ministerstvu ho kraj nabízí za 1050 Kč. Stát totiž ve městě vlastní budovu bývalého okresního úřadu, kde může centrum získat prostor právě za tuto cenu. Podle Pietera ale může kraj nabídnout lepší podmínky, parkování, objekt je bezbariérový a v dosahu MHD.

Historie: Nocleh pro řidiče za pětikorunu

Pokud jste si mysleli, že budova VÚTS vedle krajského úřadu byla postavena pro potřeby ústavu, pak semýlíte. Původně totiž šlo o garážový dům, ve své době nejmodernější na severu Čech. Výzkumníci z administrativní budovy ústav vytvořili až v padesátých letech minulého století.

Autorem projektu je architekt Oskar Bauditscha dům v letech 1928-29 postavil stavitel Karl Hocke. Investorem stavby se stal židovský obchodník Otto Strasse a dům dostal honosný název Palác City.

Objekt se skládal ze dvou částí. Ve vyšší administrativní budově nyní sídlí VÚTS (Výzkumný ústav textilních strojů) nižší budova byla provozní a obchodní.

Tam, co je nyní vchod do ústavu, byl dřív průjezd do garáží, které měly kapacitu celkem 100 aut. Součástí byly i doplňkové služby, které z garáží dělaly nejmodernější stavbu svého druhu na severu Čech. Čtrnáct mycích míst, servis, opravna pneumatik i stojan na čerpání pohonných hmot. Moderní služby měli k dispozici i řidiči – lázně s horkou vodou, kantýna i ubytování. Nocleh pro řidiče vyšel už na 5.90 Kč.

Od roku 1951 je budova využívána Výzkumným ústavem. Od roku 1974 je objekt ve stínu nynějšího krajského úřadu. V té době byla i budova garáží k novostavbě připojena.

S využitím ČTK

Štítky Liberecký kraj, dům, Marek Pieter, garáž, administrativní budova, Česko, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Státní fond životního prostředí, Agentura regionálního rozvoje, Centrum pro regionální rozvoj ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výzkumák by mohl dostat původní podobu z 20. let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.