Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Chrastaváci se bouří proti nové továrně

Máme po povodních podvázaný barák, bojíme se, že další nápor kamionů už nevydrží. I to byl jeden z argumentů proti záměru výstavby továrny v Chrastavě v Nádražní ulici na dalším setkání tamních obyvatel se společností Wassa. Pokud by v Chrastavě vznikl nový závod, mohl by podle vedení města zaměstnat až 250 lidí.

Investor zakoupil bývalý průmyslový areál Bytex a chce ho přetvořit na výrobní závod. „Nejedná se o papírenský průmysl, lepenku nevyrábíme, ale kupujeme a z tohoto materiálu vytváříme obaly, například krabice. Nevzniká tedy žádný zápach nebo hluk,“ uvedlo vedení společnosti Wassa. "Areál v Chrastavě bude z 85 procent sklad a zbylých 15 procent výroba," dodalo.

Tato informace znepokojila obyvatele protilehlých domů. „Chcete nám tedy, říct, že kolem našich domů poničených povodněmi bude projíždět mnohem více kamionů? Víte co to je za vibrace? Co když naše domy už větší nápor otřesů nesnesou, už teď tam denně projede na sto kamionů,“ znělo z úst Chrastaváků.

PSALI JSME: V Chrastavě by mohl vyrůst nový závod. Zaměstnal by až 250 lidí

Firma společně s radnicí na to odvětila tím, že přibude 20 kamionů denně a podle studie by v místě neměl být větší hluk než je doposud, pomoci má i to, že investor do svého projektu zahrnul náměty z předešlé schůzky s obyvateli a původní záměr stavby haly hned u chodníku posunul o téměř dva metry a v tomto prostoru vysadí zeleň. „Už se hluk nebude odrážet od stěn, ale zeleň vytvoří jakousi protihlukovou stěnu,“ podotkl Vladimír Vrbata z personálního oddělení firmy.

Chrastaváci tomu ale moc nevěřili a další otázkou bylo hned najíždění nákladních vozidel. „Na váš podnět, který zazněl už minule, jsme zareagovali prakticky okamžitě a zanesli ho do projektu. Kamiony nebudou najíždět přímo ze silnice, ale v areálu vznikne šestnáctimetrový prostor než bude vstupní brána, tím zabráníme stání kamionů na komunikaci,“ řekl Vrbata.

Často zaznívalo z úst obyvatel nepochopení dané situace jako takové. Proč v zabydlené části města, blízko centra, má vůbec být továrna. „Podle územního plánu je to průmyslový areál, který tam byl už před sto lety,“ uvedl Martin Janoušek z chrastavské radnice. „Jsme společnost, která se snaží nezatěžovat okolí nadměrným hlukem jak z výroby tak logistiky, proto  odkupujeme bývalé výrobní areály a zrevitalizujeme je,“ zmínil majitel firmy Wassa Petr Mynář a dodal: „Areál v Chrastavě je bohužel po povodních v žalostném stavu a nelze jej revitalizovat, proto musíme provést demolici a vystavět halu novou. Nechceme Chrastavákům házet klacky pod nohy, proto jsme uspořádali i tuto druhou schůzku a na náměty hned reagujeme a počítáme s nimi v projektu, jako například odsunutí haly od chodníku, okna nebudou do ulice a nájezd kamionů bude přímo v areálu.“

Investor chce obyvatele o klidné výrobě přesvědčit i tím, že pro ně na 26. října přistaví autobus k radnici a odveze je do svého výrobního závodu v Příšovicích, kde se mají přesvědčit o bezhlučné a bezzápachové výrobě.

„Do čtrnácti dnů by mělo být na úřední desce chrastavské radnice uveřejněno řízení se záměrem výstavby továrny. Všichni, kteří se cítí být účastníky se proto mohou do řízení přihlásit,“ zdůraznil Martin Janoušek, vedoucí odboru výstavby a územní správy.

Pokud v Chrastavě výrobní závod vznikne, má nabídnout na 250 pracovních míst, z toho na 50 pro handicapované. S demolicí se počítá přibližně na červenec 2016, kdy bude přilehlá škola uzavřena. Samotná výstavba pak má potrvat šest až osm měsíců.

Napsala Hana Šmídová

Štítky Chrastava, továrna, radnice, stavba, Wassa, Martin Janoušek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chrastaváci se bouří proti nové továrně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.