Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Na výstavě polského designu v Liberci je i formule

Na současný polský design je zaměřená společná výstava Oblastní galerie a Severočeského muzea v Liberci nazvaná Transdesign. V muzeu a galerii jsou díla více než 170 pedagogů a studentů tří fakult akademie Akademie výtvarných umění Eugeniusze Gepperta ve Vratislavi.

Největším exponátem je funkční laminátový model formule. "Byl i na několika závodech, tady je ale jezdit nebude. Je bez motoru," uvedl spoluautor modelu Grzegorz Rozwadowski.

V prostorách galerie vystavuje svá díla přes 120 autorů, je tam na 250 předmětů a desítky návrhů a plánů v tištěné nebo elektronické formě. "Výstava je směsí již zrealizovaných designových návrhů, předmětů denní potřeby, ale také konceptů a vizí, které bývají pro diváky nejatraktivnější díky své odvaze a vizionářství," uvedla Štěpanovičová. Většina děl má i praktické využití, třeba malá světla ve tvaru berušky, vázy připomínající člun, dřevěný pracovní stůl nebo skříňka ve tvaru úlu. Jsou tam i vázy, které se dají různě poskládat jako stavebnice, nebo vitráže ze souboru lidských hříchů.

Dalších 50 autorů vystavuje svá díla v Severočeském muzeu. "U nás je to historický pohled na vývoj akademie," uvedl za muzeum historik umění Oldřich Palata. Podle něj jde o průřez prací z keramiky a skla, jak se tvorba vyvíjela od roku 1955 do roku 2000. V muzeu jsou vystavené především nápojové soupravy a dekorativní sklo.

Není to první výstava polské akademie v Liberci. Na přelomu let 2011 a 2012 v galerii vystavovalo asi 50 výtvarníků. "Výstava byla tehdy zaměřená na malířství a sochařství," připomněla Štěpanovičová. Současná výstava je rozsáhlejší, v galerii a muzeu zabrala plochu přes 1000 metrů čtverečních. V galerii potrvá do 15. listopadu, v muzeu bude o 14 dnů delší.

Zdroj: ČTK

Štítky výstava, galerie, muzeum, Formule 1, Liberec, Severočeské muzeum v Liberci, design, Akademie výtvarných umění v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na výstavě polského designu v Liberci je i formule  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.