Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nová vyhláška drtí sběrny. Vykupují až o 90 procent méně kovů

V důsledku vyhlášky, která od března zakazuje výkup šrotu za hotové, ubyli sběrnám v Libereckém kraji zákazníci. Většina udává polovinu, některé ale vykupují až o 90 procent méně kovů než loni. Sběrny v příhraničí poukazují i na to, že lidé vozí šrot do sběren v Polsku či Německu. Radnice si ale změnu vyhlášky pochvalují, ubylo krádeží.

"V loňském roce jsme měli za devět měsíců více jak 160 případů, v letošním roce jich je přes 90. Z toho lze usuzovat, že působení nové vyhlášky má na tom také jistě svůj podíl," uvedla mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová. Policie aktuálně řeší krádež 12 kovových radiátorů za 12.000 korun z opuštěné nádražní budovy v Jablonci nad Nisou. "Krádeží kovů je ale ve městě méně," uvedla mluvčí jablonecké radnice Markéta Hozová. Úbytek zaznamenaly i Liberec, Česká Lípa nebo Semily.

PSALI JSME: Sběrny v Liberci se obávají o existenci, nová vyhláška jim vzala zákazníky

Pracovníci oslovených sběren se shodli, že přestali přicházet převážně drobní sběrači kovů. "Vymizeli ti, kteří chodili s kilem dvěma," řekl spolumajitel sběrny ve Smržovce Igor Muzika. Změnu ve skladbě zákazníků zaznamenaly třeba i Semily, kde jsou dvě výkupny. "Dle obou sběren už takzvaní problémoví občané se sběrem vůbec nechodí," uvedla Hana Bártová ze semilského městského odboru rozvoje a správy majetku. Ve městě se podle ní letos sesbíralo skoro o polovinu šrotu méně než loni. Stejně je na tom i Jablonec. V Turnově zase výrazně stouplo množství kovového odpadu, který lidé zdarma odevzdali do sběrného dvora. Letos za osm měsíců to bylo 8,7 tuny, loni přes šest tun. V turnovských sběrnách naopak výkup kovů klesl ze 700 tun na 580 tun.

Velký úbytek zaznamenala sběrna v centru Liberce. "Loni jsme měli 100 až 150 tun za měsíc, nyní osm až 12 tun," uvedla za sběrnu Gabriela Macháčková. Podobnou zkušenost mají i v Novém Boru. "Před zavedením vyhlášky jsme měli denně dvě až tři tuny, teď máme tunu až 1,5 tuny za týden," uvedl provozovatel sběrny Jiří Brzoň. Ne všechny sběrny ale zaznamenaly propad, na loňské úrovni se drží sběrna v příhraničním Hrádku nad Nisou. "Jeden soukromník tady skončil a jsme tak jediní. Jinak bychom byli na polovině," řekl provozovatel sběrny Miroslav Chlupsa. Podle něj ale nová vyhláška spíše odrazuje poctivé lidi, kteří by přišli s menším množstvím. "Nepoctiví využívají toho, že mohou kovošrot odevzdat za hranicemi," řekl. V Polsku i Německu se nadále platí hotově. Toho, že za hranice vozí lidé šrot auty, si všimli i ve sběrnách ve Frýdlantu nebo Novém Městě pod Smrkem. Cestu lidé spojují s nákupy. Za propadem není podle provozovatelů sběren jen nová vyhláška, ale také nízké výkupní ceny kovů.

Bezhotovostní platby zavedlo ministerstvo životního prostředí od 1. března. Vyhláška má zamezit obchodování s kradeným kovem. Když inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) policie v polovině března kontrolovali sběrny, zjistili, že každá druhá porušila zákon. Při akci tehdy prošli 200 sběren v celé zemi, z toho 13 v Libereckém kraji. ČIŽP zahájila správní řízení se čtyřmi v kraji.

Zdroj: ČTK

Štítky kovy, Německo, Polsko, Liberecký kraj, policie, Česká inspekce životního prostředí, Liberec, Jablonec nad Nisou, Semily, Ministerstvo životního prostředí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová vyhláška drtí sběrny. Vykupují až o 90 procent méně kovů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.