Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Zájem o letiště v Liberci stoupl, po 3 letech bude letecký den

Zhruba dvakrát více letů než v minulých letech má letos liberecké letiště v Ostašově. Hlavním důvodem nárůstu bylo příznivé počasí, přibylo i letů ze zahraničí. Na letišti bude v sobotu po třech letech letecký den. Organizátoři jím chtějí opožděně připomenout loňské 80. výročí otevření letiště.

Letiště slouží v Liberci od roku 1934, letos vypravilo a přijalo zatím kolem 10.000 letů. "V minulých letech jich bývalo 4000 až 5000. Maximem, co za posledních devět let pamatuji, bylo 7000," uvedl Kmínek. Letiště v Liberci se podle něj začíná stávat i cílem pro lety ze zahraničí, jako zastávka letecké turistiky. "Většinou ale u nás stále jde o vnitrostátní lety," dodal.

PSALI JSME: Nad Libercem v sobotu proletí Gripeny, oslaví výročí letiště

Letiště funguje jako mezinárodní, ale neveřejné. Letadla ze zahraničí se musejí ohlásit 24 hodin předem. Kvůli hluku a neosvětlené ploše mohou v Liberci přistávat letadla jen ve dne. Areál navíc nemá pevnou přistávací dráhu, jen travnatou, takže tam mohou přistát jen malá letadla. Vybudování pevné dráhy by podle odhadů přišlo na 200 až 300 milionů korun, na to ale magistrát jako vlastník letiště nemá. "Město Liberec nyní nemá prostředky na výrazný rozvoj. Nicméně budoucnost vidím v mnoha případech ze zahraničí, kde malá příměstská letiště zažívají značný boom," uvedl náměstek primátora Tomáš Kysela (ANO).

V minulých deseti letech se objevilo několik potenciálních investorů, kteří měli zájem letiště odkoupit nebo provozovat, žádný z projektů se ale nepodařilo realizovat. Radnice také několikrát zvažovala, že by letiště zrušila a přeměnila na místo pro bydlení, zatím ale k tomu nepřistoupila. "Je zřejmé, že zachování letiště, byť pro generace příští, má velký význam. Pouze jednou bychom mohli letiště prodat či rozparcelovat, popřípadě změnit jeho využití, ale to by byl krok nezvratný. Není v okolí Liberce jiná plocha, kde by naši potomci mohli popřípadě nové letiště vystavět," dodal Kysela.

Letiště v Liberci převážně využívají zájmové kluby a základnu tam má i vrtulník záchranné služby. Na letišti je aeroklub, paraklub, hodně je využívané soukromými piloty, kteří provozující ultralehká letadla. Většina z nich své umění v sobotu předvede. V případě příznivého počasí nad letištěm proletí ve 12:45 gripeny, k vidění budou historická letadla, ukázky záchranářů i hasičů. Podle Kmínka chtějí sobotní akcí obnovit tradici leteckých dnů z minulosti, měly by se konat minimálně jednou za dva roky.

Zdroj: ČTK

Štítky letiště, Liberec, Ostašov, ANO 2011, Gripen

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o letiště v Liberci stoupl, po 3 letech bude letecký den  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.