Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Park u Zlatého Lva od dneška oživí výstava o pěstování kávy

Padesát českých a moravských parků ode dneška oživí výstava fotografií o pěstování kávy. Jejím cílem je upozornit na souvislosti mezi podmínkami pěstování kávy a její spotřebou. Výstava bude trvat týden a koná se při příležitosti Světového dne důstojné práce, který připadá na 7. října. V Liberci probíhá výstava v parku u hotelu Zlatý Lev.

Organizace NaZemi, která akci koordinuje, se chce v příštím roce zaměřit na podmínky výroby oblečení a bot.

Kolemjdoucí se v parcích na 15 výstavních panelech dozvědí, jak vypadá kávovník či kávová zrna, jak se káva zpracovává nebo například co je to kojot či roya. Autorem fotografií je Stanislav Komínek z organizace NaZemi, který navštívil pěstitele kávy v Guatemale a Mexiku. Zkoumal tam, jaké dopady na životy má jejich zapojení do fairtradových družstev.

"Během cesty mě překvapilo, kolik práce se skrývá za naším šálkem kávy a jak málo mohou pěstitelé výkupní ceny ovlivnit. Pokud však spotřebitelé volí fairtradovou kávu, pak za ni pěstitelé dostali spravedlivě zaplaceno, mohli své děti posílat do školy a pěstovat šetrněji k životnímu prostředí," uvedl fotograf.

Češi vypijí ročně přes tři kilogramy kávy na osobu. Podle organizace NaZemi se každoročně zvyšuje podíl odpovědných spotřebitelů, které zajímá, za jakých podmínek byla káva vypěstovaná. Fairtradová káva je v Česku nejprodávanějším fairtradovým produktem, loni se jí prodalo 190 tun v hodnotě 138 milionů korun.

Fair trade je přístup, který usiluje o pomoc producentům v zemích třetího světa a propaguje udržitelnost. Požaduje platbu "spravedlivých cen" za produkty, stejně jako dodržování sociálních a environmentálních standardů při produkci. Šestici nejprodávanějších fairtradových produktů tvoří banány, kakao, káva, bavlna, cukr a čaj.

S využitím ČTK

Štítky káva, Liberec, NaZemi, Mexiko, Guatemala, Česko, výstava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Park u Zlatého Lva od dneška oživí výstava o pěstování kávy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.