Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Liberecké technické služby porpvé pustily do areálu veřejnost

Poprvé ve své bezmála dvacetileté historii dnes liberecké technické služby (TSML) zpřístupnily svůj areál veřejnosti. Lidé si mohli techniku nejen prohlédnout, ale do některých vozů i usednout a částečně je ovládat. Zájem byl velký, areál se zaplnil ihned po otevření.

"Měl jsem obavy, aby to neskončilo fiaskem, ale jsem příjemně překvapen," uvedl ředitel společnosti František Mohacsi. Akce podle něj souvisí se změnou strategie městské firmy. "Dříve jsme se uzavírali, protože jsme se soustředili na naši práci, na činnost jako takovou. V současné době se také snažíme více přiblížit a otevřít veřejnosti," řekl.

Do areálu dnes přicházely hlavně rodiny s dětmi. "Kluk je fanoušek do technických aut, takže to byla jasná volba. Může si sednout za volant, osahat a vidět zblízka auta, která běžně vidí na ulici," uvedl jeden z návštěvníků, Martin Folta z Liberce.

Právě o mechanizace, které mohli dospělí i děti částečně ovládat, byl největší zájem. Třeba s pětitunovým silničním válcem mohli pod dohledem trochu popojet. "Dětem se to líbí, nezastavíme se," uvedl zaměstnanec TSML Gabriel Zurko, který se strojem pro pokládku asfaltu běžně pracuje.

Obdiv sklízel i letošní přírůstek TSML, zametací stroj Scania za 6,5 milionu korun se samosběrnou zametací nástavbou. "Pořídili jsme ho s pomocí evropské dotace. Má lepší hybnost ramen i přítlak, řidičovi při ovládání nabízí lepší komfort," uvedl Mohacsi. Letos do obnovy techniky firma dala 11 milionů korun, podle ředitele by se chtěli ročně dostat na 30 milionů korun. V minulých pěti letech se totiž do obnovy techniky příliš neinvestovalo kvůli nejasné budoucnosti firmy. Město zvažovalo, že TSML zhruba za 100 milionů korun prodá, od toho ale letos na začátku roku definitivně ustoupilo.

TSML se letos daří finančně, po dvou letech ztrát by letos firma měla skončit v zisku. Zatím je hospodaření v plusu kolem tří milionů. Loni při obratu 151 milionů skončila firma ve ztrátě 3,35 milionu korun. Podle ředitele jsou za zlepšením razantní úspory v nákladech, lepší organizace práce i lepší spolupráce s magistrátem, který je klíčovým zákazníkem TSML. Zakázky pro město tvoří zhruba 80 procent tržeb. Firma je také navenek stabilnější. Loni se v ní vystřídali čtyři ředitelé a čtyři předsedové představenstva, letos zatím nedošlo ani k jediné takové změně.

Technické služby města Liberce se základním kapitálem skoro 127 milionů korun jsou ve stoprocentním vlastnictví města. Společnost se 150 zaměstnanci se stará o 400 kilometrů silnic, 300 kilometrů chodníků a 180 hektarů zelených ploch. Provozuje i městská parkoviště.

Zdroj: ČTK

Štítky technika, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecké technické služby porpvé pustily do areálu veřejnost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.