Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

S vyčištěním komínu neotálejte, radí hasiči i kominíci

 
neděle, 4. října 2015, 11:32

Noční teploty už pravidelně padají k bodu mrazu a většina domácností si začíná přitápět. Přímo úměrně přibývá každoročně výjezdů hasičů, kdy rozžhavené saze vzplanou v komínech. Jen během sobotní noci měli hasiči na Liberecku několik takových výjezdů, když zasahovali třeba v Uhelné nebo Rynolticích.

Do Uhelné vyjížděli společně s libereckými profesionály také dobrovolníci z Hrádku nad Nisou. „Při příjezdu na místo létalo z komína velké množství jisker. Hasiči proto začali vybírat velmi rozpálené saze z komínových dvířek a tím postupně požár zlikvidovali. Teplota sazí dosahovala více jak 900 stupňů Celsia,“ řekl velitel hrádeckých hasičů Jaromír Mottl.  Aby hasiči omezili možnost poškození střechy od horkých sazí, skrápěli ji vodou.

To samé hasiče čekalo o pár hodin později v Rynolticích, kde také u rodinného domu zahořeli saze v komínu.

Právě první chladné dny ve spojení s nezodpovědností majitelů domů působí hasičům poměrně velké vrásky na čele. Ne každý si podle zákona nechává v pravidelných intervalech čistit a kontrolovat komín a podle toho vypadá i alarmující bilance. Ročně hasiči vyjíždí ke stovkám menších i větších požárů způsobených provozem komínu napříč celou republikou.

„Se začátkem topné sezóny, ale i během ní hasiči každoročně likvidují zvýšený počet požárů způsobených od komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv. Hasiči důrazně upozorňují na důslednost a včasnost při údržbě právě komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv," vysvětlila mluvčí krajských hasičů Zdenka Štrauchová.

Podle samotných kominíků je potřeba komín čistit minimálně jednou za rok. Jen pár stokorun, kolik vyčištění komínu stojí, vám může zachránit milionový majetek.

Dlouhodobě se jako nejčastější příčina podobných požárů jeví jiskra v komíně. Dále následuje nevhodná rekonstrukce komínu, zazděný trám nebo špatné spáry.

Vizitka autora

 

Michael Daněk

šéfredaktor projektu Drbna
kontakt: sefredaktor@drbna.cz

Liberecká Drbna je v pořadí třetím z regionálních zpravodajských webů projektu Drbna.cz

 
 


 

Kam dál?

Tisíce lidí oslavily kulaté výročí libereckého letiště

sobota, 3. října 2015, 19:51

Doslova davy lidí navštívily v sobotu liberecké letiště. To slavilo osmdesát let od zahájení provozu a sláva to byla převeliká –...

Liberecké technické služby porpvé pustily do areálu veřejnost

sobota, 3. října 2015, 15:13

Poprvé ve své bezmála dvacetileté historii dnes liberecké technické služby (TSML) zpřístupnily svůj areál veřejnosti. Lidé si...

Park u Zlatého Lva od dneška oživí výstava o pěstování kávy

sobota, 3. října 2015, 10:31

Padesát českých a moravských parků ode dneška oživí výstava fotografií o pěstování kávy. Jejím cílem je upozornit na souvislosti...

Českolipská nemocnice vyměnila celé představenstvo

sobota, 3. října 2015, 08:55

Dozorčí rada Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa včera odvolala představenstvo a jmenovala nové. Skončil i předseda...

 

Komentáře

 

Napište nám

Nejčtenější

  • FOTO: Ještěd zahalil kouř. Na hřebeni...

  • Bezmoc ve veseckém domě. Město tam dočasně...

  • V průmyslové zóně hoří odpad v potrubí

  • Pět hasičských jednotek vyráží k požáru...

Reklama
 
 

O čem píše Drbna.cz

Mikroplasty v pitné vodě zůstávají i po úpravě, zjistili vědci

Drobné plastové částice, které se do řek a nádrží dostávají hlavně z odpadních vod, nedokážou úpravny pitné vody zcela odstranit. Ukázal to výzkum vědců z Ústavu pro hydrodynamiku Akademie věd ČR, kteří mikroplasty našli ve vzorcích ze tří úpraven. Jak řekl ředitel ústavu a první autor studie Martin Pivokonský, nejhůře se dají odstranit velmi drobné částice o průměru do pěti mikrometrů. V litru upravené pitné vody zůstává 300 až 900 částic mikroplastů. Studii publikoval prestižní časopis Science of the Total Environment v první polovině srpna.

Zdravotnické a sociální odbory vyhlásily stávkovou pohotovost

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR dnes vyhlásil stávkovou pohotovost. Chce, aby vláda dodržela slib o plošném desetiprocentním růstu platů v oboru od příštího roku. Dalším krokem bude podle předsedkyně svazu Dagmar Žitníkové výzva zaměstnancům v nemocnicím, aby začali dodržovat počet hodin přesčasů daný zákoníkem práce. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ve čtvrtek sdělil, že s rozhodnutím odborů nesouhlasí. Platy ve zdravotnictví podle něj rostly o 30 procent za posledních pět let.

Přesolené vegety aneb čím si doopravdy dochucujeme jídlo

Zeleninové kořenicí směsi jsou běžnou součástí mnoha jídel. Profesionální kuchaři se použití umělých dochucovadel většinou brání, ale laici k nim bývají shovívaví. Vědí však, co všechno si se žlutým práškem přisypou do hrnce? Spotřebitelský časopis dTest porovnal složení 18 univerzálních ochucujících přípravků se sušenou zeleninou. Zjistil, že v průměru obsahují téměř 60 procent soli, ale jen 20 procent zeleniny.