Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Z bývalého ředitelství LVT je domov pro lidi s demencí

Z bývalého ředitelství Libereckých výstavních trhů (LVT) se stal domov pro seniory, určený je zejména lidem s poruchou orientace a paměti. Podobné specializované zařízení v Liberci pro lidi trpící různou formou demence není, jeho kapacita je 36 míst. Klienti se do domova budou stěhovat postupně, aby si zvykli na nové prostředí.

Zvnějšku vypadá opravená secesní budova v Masarykově ulici takřka jako v době svého vzniku. Jedním z mála moderních prvků je prosklený výtah, aby byla zajištěna bezbariérovost objektu. Interiéry jsou laděny do 50. až 70. let minulého století, je to hlavně kvůli obyvatelům domova. "Vycházíme z toho, že našim klientům je v průměru 70 až 80 let a interiéry je naladí na dobu, kdy jim bylo 20 až 30 let," uvedla odborná ředitelka spolku Rodina 24 Stanislava Šťovíčková. To je podle ní důležité s ohledem na jejich nemoc. "Jak postupuje demence, tak se člověk vrací ve svém vnímání do doby, kdy byl mladší," uvedla. Lidem trpící demencí vybavení z jejich mládí usnadňuje i zvládání základních věcí. Stává se třeba, že nevědí, jak využívat rychlovarnou konvici a dávají ji na sporák, aby si ohřáli vodu. I proto mají v domově plotýnkové sporáky, klasické kohoutky místo pákových baterií nebo třeba funkční historické rádio.

Senioři budou po 12 na každém patře, pokoje jsou určené pro jednoho až tři klienty. Za ubytování a stravu zaplatí 380 korun denně a další služby budou hrazené z příspěvku na péči, který klient pobírá. Obyvatelé domova budou nejen z Liberce, ale i z dalších částí kraje. Starat se o ně bude asi dvacetičlenný personál.

Secesní vila se díky seniorům navrací svému původnímu určení, nejprve totiž sloužila k bydlení. Na konci 19. století si ji nechal postavit ředitel liberecké spořitelny a politik Heinrich Prade. Jako ředitelství LVT sloužila po druhé světové válce až do roku 1990. V posledních letech byla vila využívána minimálně a magistrát několik let marně hledal kupce. Až před dvěma lety ji za 13,2 milionu korun získala liberecká firma Kasro. Podle jednatele firmy Štěpána Hyka vilu koupili z patriotismu, když viděli, jak dlouho ji město neúspěšně nabízí a v jakém je stavu. S využitím pro firmu, která i s dceřinými společnostmi dosahuje obratu kolem 100 milionů ročně, od začátku nepočítali. "Je pro nás příliš velká. Je tady 1500 metrů čtverečních podlahových ploch. Chtěli jsme, aby to bylo pro nějaké veřejné, sociální účely," uvedl Hyk.

Rodina 24 poskytuje sociální služby seniorům a lidem se zdravotním postižením od roku 2010. Dosud nabízela jen terénní služby, kdy docházela za klienty domů. Vila Vitae je jejím prvním pobytovým zařízením. Spolek působí zejména na Liberecku a Jablonecku.

Zdroj: ČTK

Štítky domov, Liberec, vila, druhá světová válka, Heinrich Prade

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z bývalého ředitelství LVT je domov pro lidi s demencí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.