Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Smutná zpráva. Zřejmě jeden z vlků byl nalezen mrtvý

Zřejmě jeden z vlků žijící v CHKO Kokořínsko - Máchův kraj byl nalezený mrtvý v lese nedaleko obce Brenná na Českolipsku. Nezahynul přirozenou smrtí, byl silně zakrvácený a kolem byly další krvavé stopy. Protože jde o kriticky ohroženého živočicha, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR o případu informovala policii.

Mrtvé zvíře objevil v úterý houbař. Už bylo v rozkladu, proto zatím není jisté, zda šlo o vlka. "Musíme počkat na výsledky testů pro vyloučení záměny s křížencem či podobným plemenem psů," uvedl vedoucí Správy CHKO Kokořínsko - Máchův kraj Ladislav Pořízek. V úvahu podle něj přicházejí tři příčiny smrti - zastřelení, srážka s autem či konflikt s jiným zvířetem.

Výskyt vlků na Českolipsku potvrdily fotopasti poprvé loni na jaře. Páru šelem, které přišly z oblasti Lužice, se zde narodila mláďata. Je to první doložené rozmnožování vlků v Čechách po více než 100 letech. Vlci byli v českých zemích vystříleni koncem 19. století, znovu se začali vracet až v posledních letech ze sousedního Slovenska, Polska a Německa.

"Vlci jsou pro krajinu důležití. Jsou výborní lovci, a mohou tak pomáhat regulovat přemnožená divoká prasata, jeleny a srnce, kteří nadměrným okusem ničí v lesích mladé stromky. Za případné škody, které by vlci způsobili na domácím zvířectvu, mají hospodáři podle zákona nárok na finanční kompenzaci," řekl ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR František Pelc. Letos Liberecký kraj zaplatil 6000 korun jako odškodné za ovci, kterou loni u Doks na Českolipsku vlci roztrhali.

Aktivisté z Hnutí Duha vypsali stotisícovou odměnu za informace, které povedou k dopadení pachatele, protože se obávají, že jde o pytláctví.

Zdroj: ČTK

Štítky okres Česká Lípa, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Máchův kraj, Brenná, CHKO Kokořínsko - Máchův kraj, Hnutí DUHA, František Pelc, Lužice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vladimír Včeliš

Pytláctví??? Pytlák střelí a úlovek odnese..:D Nejste trochu mimo mísu???? (Hnutí Duha) A to ještě není jisté, že jde o vlka a ani se zřejmě neví jak zahynul..:( Trošku předčasné, nezdá se vám???

Středa, 7. října 2015, 20:04Odpovědět

Smutná zpráva. Zřejmě jeden z vlků byl nalezen mrtvý  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.