Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Liberec chystá stavební uzávěru, chce zabránit vzniku ubytoven

Bič na vypočítavé podnikatele, kteří žijí z peněz sociálně slabých, připravuje vedení města. To chce zabránit růstu nových komerčních ubytoven, které se stávají pastí pro sociálně slabé občany závislé na dávkách hmotné nouze. Proto připravuje vydání stavební uzávěry na celý sektor přechodného ubytování.

„Stavební uzávěru vyhlásíme pro celé území města Liberec a bude trvat do doby vydání nového územního plánu,“ upřesnila náměstkyně primátora pro územní plánování, veřejnou zeleň a životní prostředí Karolína Hrbková (Změna) s tím, že stavební uzávěra především dočasně zastaví přeměnu objektů, sloužících dnes jinému účelu, na stavby ubytovacích zařízení.

Kdo by si chtěl otevřít hotel nebo třeba penzion, nemusí mít podle vedení města obavy. Jejich výstavbě město bránit nechce, proto si podle Hrbkové ve vyhlášce nechají takzvaný institut výjimky. Díky němu bude moci rada města otevření ubytovacího zařízení povolit.

Vyhlášení stavební uzávěry předpokládá magistrát na počátku příštího roku. Nejdříve je potřeba návrh územního opatření projednat s dotčenými orgány a vyřešit případné námitky a připomínky. Následně bude návrh předložen opět radě města.

Liberec není jediným městem v republice, kdo se brání vzniku nových ubytoven. Podobný způsob obrany už využily radnice třeba v sousedním Jablonci nebo Kladně či Příbrami.

V současnosti je v Liberci celkem 26 ubytoven, které pojmou více než 1000 lidí. Například jen sedm z nich má samostatné sociální zařízení pro jednotlivé pokoje, u ostatních jsou společné. Nájemné přitom leckdy dosahuje až 6 tisíc korun na osobu.

„Lidé, kteří na ubytovnách bydlí, jsou veskrze závislí na dávkách v hmotné nouzi a sekundárně jsou na nich závislí také provozovatelé těchto ubytoven, kteří záměrně tyto lidi ubytovávají,“ vysvětlil náměstek primátora Ivan Langr (Změna) a dodal: „Peníze získávají formou nepřímou, třeba vyměřenou sazbou za pokoj, nebo formou přímou, když ubytují pouze člověka, který jim podepíše „zvláštního příjemce dávky,“ kdy peníze chodí rovnou z úřadu na účet pronajímatele,“ uzavřel.

Právě těmto lidem chce Liberec pomoci v rámci nedávno zahájeného projektu prostupného bydlení. Výsledkem by mělo být, že člověk zapojený do projektu si bude schopný udržet bydlení v pronajatém bytě a platit své závazky.

Štítky Liberec, ubytovna, peníze, radnice, Ivan Langer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec chystá stavební uzávěru, chce zabránit vzniku ubytoven  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.