Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

U Turnova se dokončuje výstavba centra Českého ráje

V Dolánkách u Turnova se dokončuje výstavba návštěvnického centra Českého ráje zhruba za 30 milionů korun. Hotovo by mělo být do konce listopadu. Stavební práce skončí v říjnu, pak se bude ještě asi měsíc dodělávat expozice a prostory vybaví nábytkem. Ekocentrum návštěvnické centrum staví a bude ho i provozovat.

Hromádka předpokládá, že oficiálně otevřou takzvaný Dům přírody na jaře příštího roku. "Ještě jsme o termínu nerozhodli, ale přes zimu budeme nejspíš fungovat ve zkušebním režimu," ředitel Ekocentra Oldřichov v Hájích Radek Hromádka.

Dům přírody vzniká díky dotaci z Operačního programu Životní prostředí. Na návštěvnické centrum se přestavuje bývalá škola u železniční stanice. Ve třípodlažní budově bude interaktivní expozice s informacemi o pískovcových skalních městech, krajinných dominantách a vyvřelinách a také o vlivu člověka na okolní krajinu a přírodu Českého ráje. Expozice Domu přírody bude rozčleněna do několika buněk, každá bude mít konkrétní tematické zaměření. Jednotícím prvkem bude sokol stěhovavý, který spolu s hradem Trosky patří mezi symboly Českého ráje. K dispozici bude pro přednášky a další akce multifunkční sál a v budoucnu centrum nabídne i ekologické výukové programy pro školy.

Obdobný projekt, jaký připravuje u Turnova, má Ekocentrum už v Oldřichově v Hájích na Liberecku. Provozuje tam stálou expozici Jizerské hory všemi smysly. "Za rok přijde 7000 až 8000 lidí," uvedl Hromádka. U centra v atraktivnější turistické lokalitě očekává vyšší návštěvnost.

Dům přírody je u cyklostezky Greenway Jizera, po níž podle monitoringu návštěvnosti ročně projede kolem 100.000 lidí. Dolánky jsou také oblíbenou cílovou stanicí pro vodáky sjíždějící Jizeru. V blízkosti je navíc Dlaskův statek, kde je expozice Muzea Českého ráje. Hromádka odhaduje, že na provoz v Dolánkách budou ročně potřebovat 1,4 milionu korun. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR by se na nákladech měla podílet částkou 480.000 korun, město Turnov přidá 200.000 korun a na zbytek si bude muset návštěvnické centrum vydělat.

Zdroj: ČTK

Štítky Turnov, Český ráj, příroda, dům, Oldřichov v Hájích, Muzeum Českého ráje v Turnově, Česko, stavba, Trosky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Turnova se dokončuje výstavba centra Českého ráje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.