Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Rybáři dnes vypustili do přehrady v Jablonci 6000 candátů

Rybáři dnes do přehrady v Jablonci nad Nisou vypustili 6000 půlročních a ročních candátů, třikrát více než v minulých letech. Hlavním důvodem je prevence před zvýšeným výskytem sinic. Novinářům to oznámil náměstek primátora Miloš Vele. Jablonecká přehrada Mšeno je jedním z nejoblíbenějších míst ke koupání.

O její okolí se stará radnice, jen letos tam do zlepšení zázemí investovala 6,5 milionu korun. Letos měla přehrada mírně zhoršenou kvalitu vody až v samém závěru sezony, jinak byla podle měření hygieniků výborná. "Každoročně jsme připraveni zamezit výskytu sinic chemickou cestou, ale pokud je možné provést preventivní opatření ekologického charakteru, je potřeba to využít," uvedl Vele.

Jablonecká radnice za dravé ryby zaplatila 60.000 korun, je to první taková podpora Českému rybářskému svazu v Jablonci ze strany města. "Do přehrady každoročně vysazujeme dle dekretu dravou rybu, jako je candát, štika, úhoř, a jsme rádi, že vedení radnice slyší na ekologická řešení a snaží se problémům předcházet. Posílení candáta v přehradě je jednoznačně krokem dopředu," uvedl za rybáře Vladimír Jiříček.

Candát patří mezi nejvýznamnější dravé ryby v Česku. Živí se menšími druhy takzvaných plevelných ryb, které při sbírání potravy u dna napomáhají snazšímu množení sinic. Candát tak napomáhá k regulaci jejich množství.

Zdroj: ČTK

Štítky přehrada, Jablonec nad Nisou, Miloš Vele, ryby, radnice, Mšeno, Český rybářský svaz, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rybáři dnes vypustili do přehrady v Jablonci 6000 candátů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.