Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Strážníkům od září pomáhají asistenti z řad nezaměstnaných

Druhým měsícem můžou Liberečané potkávat v ulicích města čtyři asistenty městské policie. Jde o uchazeče o zaměstnání z úřadu práce, kteří pod hlavičkou městské policie vykonávají dohledovou službu. Projekt má platnost jednoho roku a v případě, že se osvědčí, bude Liberec usilovat o jeho prodloužení.

„Zaměstnance v dohledové službě jsme vybavili uniformou rozpoznatelnou od uniformy strážníků, a jsou zřetelně označeni jako asistenti městské policie. V jejich případě sázíme na to, že již samotná přítomnost uniformovaného zaměstnance městské policie přispěje ke zklidnění možné problémové situace,“ vysvětluje ředitel Městské policie Liberec Ladislav Krajčík.

A jaká je jejich pracovní náplň? Asistenty můžete potkávat u přechodů pro chodce, při kontrole dětských hřišť a parků, také při nácviku praktických jízd na jízdním kole při výuce dopravní výchovy na dětském dopravním hřišti. Na starost mají také dohled na dodržování veřejného pořádku v centru města.

„Obecně pak vidím přínos v tom, že městská policie by si spoluprací s těmito asistenty v podstatě sama vychovávala své budoucí strážníky,“ doplnil primátor Tibor Batthyány (ANO)

Náklady mají pokrýt převážně finanční prostředky z úřadu práce, poskytované na veřejně prospěšné práce. Protože ale budou asistenti vykonávat odbornou práci, musí město navýšit mzdové náklady o zákonný odvod z mezd. To bude znamenat navýšení rozpočtu městské policie o 280 tisíc korun, přičemž příspěvek od úřadu práce bude v případě čtyř pracovníků činit 624 tisíc korun ročně. Vybavení do terénu poskytuje městská policie asistentům ze svých zdrojů.

Štítky obecní policie, Úřad práce České republiky, Liberec, Tibor Batthyány, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strážníkům od září pomáhají asistenti z řad nezaměstnaných  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.