Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Téměř celý rodný dům Porscheho nechala škodovka zbourat

Není to tak dávno, co se Škoda Auto pochlubila tím, že hodlá ve Vratislavicích nad Nisou zrekonstruovat rodný dům Ferdinanda Porscheho a vytvořit z něj decentní místo, kde ukáže kořeny inženýrství v českých zemích. Vzpomínka na doby minulé bude ale podle všeho decentní více než se čekalo. Dům nechala škodovka téměř celý zbourat.

Z rodného domu automobilového konstruktéra zůstalo jen málo. Začátkem tohoto týdne na jeho místě stály jen obvodové zdi. A to pořádně rozhořčilo nejen Vratislavičáky. „Divná doba,“ napsal pod snímky z demolice na facebooku Stanislav Čermák. V podobném duchu reaguje na téměř kompletní zbourání domu většina příznivců značky Porsche.

"Jsem zklamaný. Když takto zplanýrují dům a postaví nový, tak na něj mohou dát jen ceduli: Tady stál rodný dům Porscheho. S předchozím nebude mít nic společného," řekl ČTK prezident Porsche Classic Club ČR Milan Bumba.

Škoda Auto, která dům vlastní už čtyři roky, začala s rekonstrukcí před měsícem. Ve zrekonstruovaném domě má vzniknout expozice zaměřená na inženýrství v českých zemích. Připomene nejen významné konstruktéry, ale také průmyslníky. Veřejnosti by se expozice mohla otevřít příští rok v létě. 

Ferdinand Porsche se narodil 3. září 1875 ve Vratislavicích nad Nisou. Byl konstruktér automobilů, známý především konstrukcí populárního „lidového vozu“ později známého jako VW Brouk. Je také konstruktérem několika typů německých obrněných vozidel. Jméno Porsche pochází pravděpodobně z českého jména „Boreš“. Konstrukcí automobilů se zabýval též jeho syn Ferry Porsche, který založil továrnu Porsche a konstruoval stejnojmenné sportovní vozy.

Foto Milan Bumba | Zdroj ČTK, Wikipedia

Štítky Porsche, rodný dům, dům, ŠKODA AUTO a.s., Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, Facebook, Ferdinand Anton Ernst Porsche, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Téměř celý rodný dům Porscheho nechala škodovka zbourat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.