Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Havárie v libereckých školkách. Voda vytopila dvě z nich

Rovnou dvě mateřské školky vytopila nedávno v Liberci voda. Vždy šlo o havárii na toaletách a protékající voda dost výrazně poškodila jak vybavení tak i stavební konstrukce objektů. Město situaci řeší, děti ze školky Nad Přehradou se vrátí snad do Vánoc, děti ze školky Kamarád se musely uskrovnit.

Přívodní hadička k toaletám ve druhém patře praskla na začátku září v mateřské škole Nad Přehradou v Klášterní ulici v Liberci. „Voda protekla přes dva stropy a poškodila také stěny, podlahy i vybavení školky,“ popsala mluvčí liberecké radnice Jana Kodymová.

„V kuchyni na podlaze bylo 30 cm vody,“ doplnila ředitelka školky Lucie Opalecká. 50 dětí si tak rozdělily okolní školky. Až dosud se ve školce vysoušelo, město nyní odklízí škody a zjišťuje, co všechno je nutné vyměnit.

„Zničené zdivo, dřevěné obložení, parkety, podlahy… vše je strženo, demontováno a odvezeno," uvedl Ivan Langr, náměstek pro školství, sociální věci, cestovní ruch a kulturu. Město provedlo diagnostiku stavebních konstrukcí. Ta ukázala, že je nutná výměna dřevěných trámů. Poté bude zhotovena nová tepelná izolace a podlahová krytina. „Výše škod byla vyčíslena kolem jednoho milionu korun. Předpokládáme, že do konce kalendářního roku bude školka zase plná dětí. Byl by to pěkný vánoční dárek,“ řekla mluvčí magistrátu.

Prasklá nádrž WC

Minulý týden pak praskla keramická nádrž na vodu u WC a voda začala protékat. Vytopena byla dvě oddělení. Na místě už pracují vysoušeče. „Vrchní patro budovy má poškozené podlahové krytiny, koberce, lina a malbu. Spodní patro bude vyžadovat výměnu elektrického vedení, podlahových krytin a nábytku. Zničeny byly i některé hračky, deky a skříně,“ doplnila Jana Kodymová.

Přibližná škoda je už dnes vyčíslena téměř k jednomu milionu korun.  „Děti zůstávají ve svojí školce v náhradních prostorech. Provoz je tedy mírně omezený, nicméně pro rodiče dětí se nic nemění,“ dodala.

Autoři | Foto MML

Štítky Liberec, Vánoce, podlaha, podlahové krytiny, Ivan Langer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Havárie v libereckých školkách. Voda vytopila dvě z nich  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.