Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Analýza potvrdila, že mrtvé zvíře nalezené na Českolipsku byl vlk

Genetická analýza potvrdila, že mrtvé zvíře nalezené houbařem v lese u obce Brenná na Českolipsku, byl skutečně vlk. Nezahynul přirozenou smrtí, byl silně zakrvácený a kolem byly další krvavé stopy. Příčina se ale stále zjišťuje. Výsledky by měly být k dispozici do konce měsíce. Novinářům to dnes sdělila mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Karolína Šulová. Protože jde o kriticky ohroženého živočicha, jeho smrt prošetřuje policie. Zatím k žádnému závěru nedospěla.

Mrtvé zvíře objevil houbař v CHKO Kokořínsko - Máchův kraj před 14 dny. Genetickou analýzu provedli odborníci z České zemědělské univerzity a Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. "Testy jednoznačně potvrdily, že se jedná o samici vlka. Vědci se nyní pokoušejí zjistit, jaké jsou její příbuzenské vztahy ke smečce, která se v loňském roce v Máchově kraji objevila," uvedl vedoucí Správy CHKO Kokořínsko - Máchův kraj Ladislav Pořízek. Zkoumání podle něj není jednoduché, protože vzorky, například svalovina, byly již poškozené postupujícím rozkladem.

Pořízek už dříve uvedl, že v úvahu přicházejí tři příčiny smrti - zastřelení, srážka s autem či konflikt s jiným zvířetem. Aktivisté z Hnutí Duha vypsali stotisícovou odměnu za informace, které povedou k dopadení pachatele, protože se obávají, že jde o pytláctví. Český svaz ochránců přírody nabízí 50.000 korun za poskytnutí informace, která povede k dopadení a potrestání každého, kdo by úmyslně zavinil usmrcení vlka kdekoliv na území republiky.

Výskyt vlků na Českolipsku potvrdily fotopasti poprvé loni na jaře. Páru šelem, které přišly z oblasti Lužice, se zde narodila mláďata. Je to první doložené rozmnožování vlků v Čechách po více než 100 letech. Vlci byli v českých zemích vyhubeni koncem 19. století, znovu se začali vracet až v posledních letech ze sousedního Slovenska, Polska a Německa. Vlci jsou pro krajinu důležití. Jsou výborní lovci, a mohou tak pomáhat regulovat přemnožená divoká prasata, jeleny a srnce. Za případné škody, které vlci způsobí na domácím zvířectvu, mohou hospodáři žádat o finanční kompenzaci. Letos Liberecký kraj zaplatil 6000 korun jako odškodné za ovci, kterou loni u Doks na Českolipsku vlci roztrhali.

Autoři | Foto AOPKČR

Štítky okres Česká Lípa, Máchův kraj, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Brenná, houbaření, Česká zemědělská univerzita v Praze, Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy, smrt, Český svaz ochránců přírody, Hnutí DUHA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Analýza potvrdila, že mrtvé zvíře nalezené na Českolipsku byl vlk  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.