Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Česko si dnes připomíná založení republiky. Výročí připomenou piety, jinde se bude protestovat

Předáním ocenění desítkám osobností dnes na Pražském hradě vyvrcholí oslavy vzniku Československa. Jako každoročně výročí založení republiky připomenou piety, vojenská přísaha nebo povýšení generálů. Pietní akce proběhnou také v Liberci u pomníku T.G. Masaryka, v Turnově nebo Hrádku nad Nisou.

Pietní akce se uskuteční po celém Česku. Politici i rektoři pražských vysokých škol budou klást květiny a věnce u pomníků prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka nebo u památníků republiky. V Plzni si 97. výročí připomenou odhalením Památníku bojovníků a obětí válek.

Přední ústavní činitelé včetně prezidenta Miloše Zemana a premiéra Bohuslava Sobotky se před polednem sejdou na pražském Vítkově. U Národního památníku položí květiny a připomenou si oběti bojů první světové války. Pietní shromáždění doprovodí nízký průlet armádních letadel.

Po poledni Zeman na Pražském hradě přijme velvyslance, zúčastní se slavnostní přísahy českých vojáků na Hradčanském náměstí a jmenuje nové generály. Po 20:00 pak ve Vladislavském sále ocení vybrané osobnosti. Prezident již dříve uvedl, že vyznamenání předá třeba fotbalistovi Pavlu Nedvědovi, in memoriam politikům Pavlu Dostálovi a Františku Kriegelovi nebo zakladateli babyboxů Ludvíku Hessovi.

Zatímco na Pražském hradě budou kvůli oslavám po celý den nepřístupné některé budovy a večer se areál uzavře celý, pro návštěvníky se naopak otevře Kramářova vila nebo části Poslanecké sněmovny a Senátu. 

Liberečanům se naopak během dnešního dne otevře radnice. K individuálním prohlídkám budou lidem k dispozici běžně nepřístupné reprezentační prostory, kanceláře, salonky a samozřejmě obřadní síň. V případě příznivého počasí budou moci lidé vystoupat každou půlhodinu s průvodcem na věž. Budova radnice bude zájemcům přístupná ve středu 28. října v době od 9.00 do 14.00 hodin.

Během slavnostního dne se uskuteční i několik demonstrací a pochodů. V Praze se do ulic vydají odpůrci elektronické evidence tržeb a příznivci znovuobnovení monarchie, v hlavním městě, v Ústí nad Labem, Brně, Liberci a Ostravě se sejdou také odpůrci migrace.

Samostatný československý stát byl vyhlášen 28. října 1918 jako jeden z nástupců rozpadlého Rakouska-Uherska. Československé území tehdy zahrnovalo Čechy, Moravu, tzv. České Slezsko, Slovensko a Podkarpatskou Rus. Tomáši Garrigue Masarykovi, který se 14. listopadu téhož roku stal hlavou republiky, bylo tehdy 67 let.

Státník, politik, filozof a pedagog Tomáš Garrigue Masaryk byl československým prezidentem po čtyři období. Abdikoval až 14. prosince 1935, a to ze zdravotních důvodů. Krátce poté vážně onemocněl a 14. září 1937 zemřel na následky zánětu plic.

Autoři

Štítky Česko, Tomáš Garrigue Masaryk, Pražský hrad, Liberec, vznik Československa, Miloš Zeman, Turnov, Hrádek nad Nisou, první světová válka, Bohuslav Sobotka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česko si dnes připomíná založení republiky. Výročí připomenou piety, jinde se bude protestovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.