Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Do centra města se příští týden vrátí sousoší Kočky

Oblíbené sousoší Kočky liberecké výtvarnice Martiny Niubo se po roce vrátí do horního centra Liberce. Změní ale místo, od úterý 3. listopadu bude u obchodního centra Plaza. Slavnostního odhalení staronového sousoší se zúčastní i samotná výtvarnice. Odhalení začíná ve 14:30.

Trojice koček byla nejdéle umístěnou sochou na nároží radnice, kde se obecně prospěšná společnost Spacium snaží od roku 2005 obměňovat umělecká díla zhruba jednou za rok. Kočky ze sklobetonu v nadživotní velikosti se tam ale několikrát vrátily. Poprvé se na nároží objevily v září 2010 a s několika přestávkami tam vydržely tři roky. Kvůli jejich oblíbenosti se hledalo místo, kde by mohly být umístěné trvale. Tím by se podle Kodymové mělo stát prostranství před Plazou.

Sousoší bílých koček s pestrobarevnými skvrnami si oblíbily hlavně děti, které po nich mohou lézt. Kvůli tomu se ale musely kočky několikrát opravovat. "Město za poslední renovaci zaplatilo 8000 korun," uvedla mluvčí města Jana Kodymová.

Kočky nejsou prvním uměleckým dílem, které se od radnice trvale přemístí na jiné místo. Dřevění ptáci vytvořené také Martinou Niubo jsou u vchodu do liberecké zoo a na rohu náměstí seděl i zbloudilý Marťan Jaroslava Róny, který je dnes na vrcholu Ještědu.

Společnost Spacium ve spolupráci s radnicí osazuje umělecká díla po Liberci už bezmála 15 let. Mezi nejznámější patří Koule Milana Housera, která zdobí prostor nedaleko hotelu Zlatý lev. Z autobusové zastávky u knihovny se stala takzvaná Snídaně obrů Davida Černého a na tramvajové zastávce u kina Lípa je lavička nazvaná Věčná něha od Lukáše Rittsteina. Na konečné stanici tramvaje pod Ještědem je Brána borců, kdy Laco Sorokáč vytvořil téměř pět metrů vysokou sochu skloněného lyžaře stylizovaného do tvaru sportovní nafukovací brány.

Autoři | Foto Spacium

Štítky Liberec, radnice, kočka, Ještěd, David Černý, Jaroslav Róna, Lukáš Rittstein

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do centra města se příští týden vrátí sousoší Kočky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.