Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Horolezkyně se těžce zranila při pádu ze skály v Jizerkách

Těžká zranění hlavy a hrudníku si o víkendu způsobila horolezkyně, která se pokoušela zdolat jednu ze skal poblíž Ořešníku. Při pokusu spadla z patnáctimetrové výšky a zůstala bezmocně ležet na zemi. Záchranáři se o události dozvěděli v neděli po druhé hodině odpolední. Celý zásah jim komplikoval silný vítr, který nedovolil záchranu z vrtulníků.

„Žena spadla z výšky asi patnácti metrů na Malé plotně v lokalitě Zahradní stěny na vrchu Ořešník. Na místo byl vyslán vrtulník Letecké záchranné služby z Liberce, a ten cestou naložil mne, jako leteckého záchranáře, na Ještědu,“ popsal začátek záchranné akce zasahující člen Horské služby Jizerské hory Jaroslav Kutil. Vzhledem k silnému nárazovému větru ovšem posádka vrtulníku nemohla záchranáře v místě nehody spustit.

Proto ke zraněné vyrazili po zemi i další členové horské služby z Bedřichova a Lázní Libverdy. Ti cestou nabrali lékaře, zdravotníky liberecké záchranky a dovedli je obtížným terénem k místu nehody.

„Společně jsme pak mladou ženu ošetřili, zafixovali a přes obtížně schůdný skalnatý svah jsme jí transportovali na nosítkách asi 400 metrů k cestě, na které už čekal sanitní vůz,“ doplnil David Savický z horské služby. Zdravotníci pak převezli ženu k vrtulníku a ten následně k dalšímu ošetření do nemocnice v Liberci. S ošetřením a transportem pacientky pomáhali profesionální hasiči z Raspenavy a dobrovolní hasiči Hejnice.

„I zkušení horolezci ví, že v oblasti Jizerských hor jsou velmi náročné a při nepozornosti nebezpečné skalní terény. Na místě je proto vždy a za každého počasí maximální opatrnost a nutnost dbát všech zásad bezpečného lezení,“ důrazně varoval náčelník Horské služby Jizerské hory René Mašín.

Foto HZSLK

Štítky horolezec, Jizerské hory, horská služba, Liberec, Ještěd, Bedřichov, skála

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horolezkyně se těžce zranila při pádu ze skály v Jizerkách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.