Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Domácnosti by mohly ušetřit i několik tisíc za teplo. Zastaví zlevnění trend odpojování od teplárny?

Liberecká teplárna od příštího roku zlevní cenu tepla. Jen za poslední dva roky se od teplárny odpojila a přešla na vytápění vlastní kotelnou zhruba desetina domácností. Právě tímto krokem chce teplárna trend zastavit. Domácnosti mají v průměru ušetřit až 3 tisíce korun ročně při podpisu pětileté smlouvy.

„Snížení ceny tepla pro věrné zákazníky je prvním krokem v revitalizaci celého systému zásobování teplem v Liberci. Společně s městem teď budeme vybírat nejvhodnější způsob, jak obnovit stávající systém CZT s co nejvyšším využitím dotačních prostředků,“ řekl předseda představenstva MVV Energie CZ Jiří Koptík.

Liberečané odebírající teplo od teplárny dostanou v příštím roce na výběr z dvou různých závazků. Podpisem smlouvy na rok ušetří zákazníci tři procenta od nově stanovené základní ceny, která by měla být ve výši 817 korun za gigajoul. Druhou variantou bude smlouva na pět let se slevou 14,5 procenta, což by mělo být 699 korun za gigajoul.

Teplo v Liberci patří v posledních letech mezi nejdražší v zemi. Zatímco jinde se cena pohybuje mezi 650 až 700 Kč za gigajoul, v Liberci platí odběratelé 800 až 950 Kč za stejné služby.

Snížení ceny dosáhnou akcionáři, kterými je většinově MVV Energie CZ a z třiceti procent město Liberec, díky vložení majetku, za který v současnosti platí teplárna nájem. Teplárna tím ušetří zhruba 50 milionů korun, z čehož pětinu tvořil nájem placený městu.

Díky nové ceně tepla by mělo vedení města ušetřit jen u svých budov více než pět milionů korun ročně za teplo. U všech odběratelů, mezi které v současnosti patří 16 tisíc domácností a více než stovka veřejných budov, by pak měla být roční úspora přes 60 milionů korun.

„Koncepční návrh teplárny, který přinese okamžitý finanční efekt našim zákazníkům, jsme dlouho očekávali a tento krok vítáme,“ dodal ke snížení ceny tepla předseda SBD Pozemní stavby Victor Šálek.

Zlevnění ceny tepla je prvním krokem revitalizace ztrátové teplárenské sítě, která by měla být hotová do čtyř let.  Podobný projekt MVV Energie připravila už před čtyřmi lety. Tehdy záměr počítal s výstavbou kotelen s kogeneračními jednotkami na Františkově, v Zeleném Údolí a pro Pavlovice - Ruprechtice, centrum Liberce měla vytápět spalovna odpadů. Právě v roce 2011 se počítalo s tím, že ztrátové parovody nahradí ekonomičtější horkovodní potrubí. Revitalizace se ale dočkala jen oblast Františkova, kde vznikla nová kotelna za devět desítek milionů. Jak by měla nově naplánovaná revitalizace vypadat, není zatím jasné. Podle MVV Energie je na výběr z několika možností.

Štítky teplo, Liberec, kotelna, revitalizace, MVV Energie CZ a.s., MVV Energie, Františkov (Velké Kunětice)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Domácnosti by mohly ušetřit i několik tisíc za teplo. Zastaví zlevnění trend odpojování od teplárny?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.