Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

60 milionů poprvé! Chrastavské lázně jdou do dražby

Termální lázně zkrachovalé společnosti Dům pohody v Chrastavě na Liberecku jdou do dražby. Licitace začne na 59,9 milionu korun, odhad ceny nemovitosti je ještě zhruba o 2,5 milionu vyšší. Ke koupi je pětihektarový areál s termálními lázněmi a dvěma objekty s ubytováním a také rozestavěné budovy sportovní haly a akvaparku.

Dražbu, která bude 22. dubna v Praze, zajišťuje společnost Naxos. Zájemci musí složit třímilionovou dražební jistotu. Lázně společnosti Dům Pohody se v Chrastavě otevřely s velkou slávou 3. prosince 2012. Dokončena byla tehdy teprve první etapa za sto milionů korun s tím, že v další etapě přibude dětský bazén s atrakcemi a sportovní hala, která bude sloužit i kulturním a společenským akcím. Dokončení areálu mělo stát dalších 120 milionů korun. Už předloni měl být areál hotov, dokončit se ho však nepodařilo. Vše zkomplikoval spor o ovládnutí společnosti, který vyvrcholil insolvenčním řízením.

Areál termálních lázní leží u rychlostní silnice 35 zhruba 11 kilometrů od Liberce. Na ploše téměř 54.000 metrů čtverečních stojí novostavba samotných termálních lázní s relaxačním centrem a dvě rekonstruované budovy Zámečku a Benešovy vily, které nabízejí ubytování. Další dvě budovy jsou rozestavěné. Lázně i hotel s 30 pokoji a restaurací jsou plně v provozu. Areál má vlastní zdroje vody a parkoviště, je napojen na obecní vodovod, kanalizaci a plynovod.

Firmu Dům pohody, které areál patří, vlastnila do roku 2009 společnost Imstav Group, jejímž majitelem byl Jan Imlauf. Lázně jsou od listopadu 2013 v konkurzu. Do insolvence je poslal právě bývalý vlastník a jeho firmy. Věřitelům dluží lázně téměř 229 milionů korun. "Všechny pohledávky jakkoli se týkající obviněného Imlaufa byly z přezkumu vyloučeny a soudem odmítnuty," uvedla ve své zprávě insolvenční správkyně. Největším věřitelem je Regionální rada regionu soudržnosti Severovýchod, která na výstavbu lázní poskytla dotaci, v konkurzu žádá přes 121 milionů korun.

Prodej areálu termálních lázní dlouho blokovala policie kvůli trestnímu stíhání bývalého vlastníka Imlaufa a dalších lidí za podvod při čerpání evropské dotace. Když krajský soud blokovanou část areálu loni na podzim uvolnil, zadala insolvenční správkyně Martina Jinochová Matyášová nový znalecký posudek, kvůli stanovení vyvolávací ceny. Původní odhad z konce roku 2013 byl podle ní příliš vysoký. Aktuálně se cena areálu odhaduje na 62,5 milionu korun včetně DPH.

Zájemci o koupi si budou moci lázeňský areál v Chrastavě prohlédnout 11. března a 1. dubna, vždy od 11:00.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky lázně, Chrastava, Dům Pohody a.s., Liberecký kraj, Praha, Naxos, dražba, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

60 milionů poprvé! Chrastavské lázně jdou do dražby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.