Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Libereckému kraji chybějí místa v domovech pro seniory

Kapacity domovů pro seniory v Libereckém kraji patří k nejnižším v zemi. Na 1000 obyvatel připadá v průměru 12,8 místa, menší je kapacita jen v Praze (9,5). Třeba v Jihočeském kraji jsou kapacity více než dvojnásobné (26,5). V Libereckém kraji bylo na konci roku 2014 jen 18 domovů pro seniory s celkovou kapacitou 988 lůžek. Populace přitom stárne, na konci loňského roku žilo v Libereckém kraji 77.318 lidí starších 65 let, v roce 2020 už jich ale má být podle prognóz Českého statistického úřadu (ČSÚ) bezmála 91.000.

"Můžeme říci, že druhá polovina tohoto století bude patřit seniorům, bude docházet k prodlužování délky života a současně se sníží počet živě narozených dětí. To povede k výraznému navýšení podílu osob starších 65 let. Můžeme očekávat, že do roku 2050 vzroste podíl těchto osob až na 30,6 procenta populace Libereckého kraje, což bude představovat téměř 129.000 seniorů," řekla Hana Koťátková z Krajské správy ČSÚ v Liberci.

Mimo domovů pro seniory je podle statistik v Libereckém kraji ještě 11 domovů se zvláštním režimem, které mají 416 lůžek pro osoby se sníženou soběstačností zaviněnou chronickým duševním onemocněním nebo různým typem demencí včetně Alzheimerovy choroby.

V kraji bylo na konci loňského roku také 81 domů s pečovatelskou službou s 2331 byty. S ohledem na stárnutí populace nebudou ale kapacity stačit. V posledních letech však kraj, města ani obce nové domovy seniorů či domovy s pečovatelskou službou téměř nestaví. Přibývá však soukromých projektů. V Jablonci otevřela letos elektrotechnická firma Jablotron domov pro 110 seniorů. Péči nabízí i klientům s Alzheimerovou chorobou nebo ostatními typy demencí. Vznikl rekonstrukcí jedné z bývalých budov jablonecké Bižuterie. Investice za více než sto milionů korun se obešla bez státních i evropských dotací. "Léta spolupracujeme s jabloneckou nemocnicí a díky tomu víme, jak obtížné je postarat se o seniory, kteří nejsou schopni žít bez trvalé asistence. Proto jsme se rozhodli ukázat, že je možné prospět svému okolí vybudováním profesionálního centra péče o starší spoluobčany. Myslím si, že není fér nechávat řešení této otázky jen na bedrech státu," řekl při otevření majitel Jablotronu Dalibor Dědek.

V říjnu se otevřel nový domov pro seniory, určený je zejména lidem s poruchou orientace a paměti také v Liberci. Vznikl z bývalého ředitelství LVT v Liberci. Přestavbu secesní vily financovala liberecká společnost Kasro. Podle jednatele Štěpána Hyka vilu koupili z patriotismu, když viděli, jak dlouho ji město neúspěšně nabízí a v jakém je stavu. S využitím pro firmu od začátku nepočítali. "Chtěli jsme, aby to bylo pro nějaké veřejné, sociální účely," dodal Hyk. Domov má 36 míst.

Podle informací z Krajského úřadu v Liberci působí aktuálně v kraji 19 registrovaných subjektů, které poskytují pobytové sociální služby pro seniory. Osm domovů je krajských, sedm obecních, dva jsou církevní. Aktuálně je v kraji v pobytových zařízeních 1584 lůžek, z toho 1078 lůžek v domovech pro seniory a 506 v domovech se zvláštním režimem. "Dosavadní počet klasických lůžek pro seniory je dostačující. Náš kraj je svým řidším osídlením, venkovským charakterem a značným počtem malých obcí, specifický. Staří lidé, kteří žijí v odlehlé horské chalupě, chtějí, pokud možno, dožít doma," řekla náměstkyně hejtmana pro sociální věci Lenka Kadlecová (ČSSD). Požadavek na zvýšení počtu míst zatím podle ní kraj od obcí nedostal, proto novou výstavbu domova pro seniory neplánuje.

Autoři | Foto Olomoucká Drbna

Štítky Liberecký kraj, domov pro seniory, Český statistický úřad, domov, Praha, Liberec, Jihočeský kraj, Jablotron, Dalibor Dědek, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libereckému kraji chybějí místa v domovech pro seniory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.