Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Liberec chystá obnovu dvou parků, zapojí se do ní i veřejnost

Liberec chystá na příští rok obnovu několika zanedbaných městských parků a zapojí i veřejnost. Slibuje si od toho, že bude snazší udržovat parky v dobrém stavu. Zatím má radnice vytipovány dvě plochy, jedna je ve čtvrti Jeřáb a druhá v Rochlici. Náklady na úpravy by měly být řádově ve statisících korun.

Liberec díky evropským dotacím v posledních letech revitalizoval několik městských parků, přesto je podle Hrbkové zeleň ve městě zanedbaná. Změn k lepšímu by měly příští rok doznat prostor mezi ulicemi Horní Kopečná a Na Žižkově a plocha u křižovatky ulic Americká a Domažlická. V obou parcích by měly být místa k odpočinku a relaxaci i k sportovnímu a hernímu vyžití.

"Do úpravy ploch veřejného prostranství se snažíme zapojit co nejvíce místních obyvatel, protože právě oni budou tyto plochy v budoucnu využívat," uvedla náměstkyně primátora životní prostředí Karolína Hrbková (Změna pro Liberec). Předpokládá také, že díky zapojení do projektu získají obyvatelé lepší vztah k obnoveným plochám. Na obou vytipovaných místech se podle ní podařilo veřejnost zapojit. U parku na Jeřábu se místní dokonce rozhodli, že začnou s úpravou sami a už o tomto víkendu odstraní přestárlé keře a náletové dřeviny. V příštím roce by se do parku měly vrátit lavičky, které město dalo odstranit kvůli nepřizpůsobivým občanům. Scházeli se prý v temných a zarostlých místech parku a dělali nepořádek. 

Obnovit potřebuje i park v Rochlici, v němž bývalo hřiště. Město plánuje, že plochu rozdělí do tří zón se čtyřmi vstupy. Střední část by sloužila jako park s možností sportování, jeden okraj jako hřiště pro děti s prolézačkami, skluzavkou či houpačkami a v okrajové části na druhém konci by byla klidová relaxační zóna se stromy, keři a posezením.

Liberec na údržbu městské zeleně každoročně vydává 22 milionů korun. Na jednoho obyvatele stotisícového města připadá skoro 500 metrů čtverečních zeleně včetně lesů, z toho přes 37 metrů čtverečních je parková zeleň.

Autoři | Foto Jan Král

Štítky Liberec, Liberec VI-Rochlice, Žižkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec chystá obnovu dvou parků, zapojí se do ní i veřejnost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.