Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberecký kraj podpoří výměnu nejméně 940 kotlů za ekologičtější

Liberecký kraj chce díky dotaci z Operačního programu Životní prostředí vyměnit nejméně 940 kotlů na tuhá paliva za ekologičtější. Jen v obcích s překročenými limity znečištění ovzduší je přitom takových kotlů více než 5000. Kraj získal na projekt přes 140 milionů korun, na kotle z toho půjde zhruba 135 milionů. Peníze budou na dva roky, příjem žádostí o dotace musí kraj ukončit do 30. června 2017.

"Vyhlášení programu předpokládáme ve druhé polovině prosince a příjem žádostí ve druhé polovině ledna 2016," řekl dnes krajský radní pro rozvoj a evropské projekty Vít Příkaský (ČSSD). Program podle něj umožňuje dvě varianty financování: buď žadatel výměnu celou zaplatí a pak požádá o proplacení dotace, nebo může dostat zálohu. V takovém případě musí ale doložit proplacení vlastního podílu. Peníze lze získat nejen na výměnu kotle, ale také na další energetická opatření, jako je třeba výměna oken nebo vystavení tzv. energetického štítku.

Na výměnu starého kotle na pevná paliva za ekologičtější zdroj a další úsporná opatření mohou lidé získat až osmdesátiprocentní dotaci z maximální částky 150.000 korun, tedy až 120.000 korun. V oblastech se zhoršenou kvalitou ovzduší je podpora ještě o pět procent vyšší - tedy až 85 procent. Platí to pro domácnosti v České Lípě, Doksech, Mimoni, Liberci, Stráži nad Nisou, Cvikově, Kamenickém Šenově, Novém Boru, Skalici u České Lípy, Chotovicích, Okrouhlé, Ohrazenicích a Turnově.

Zkušenosti se zmíněnými dotacemi už mají v Královéhradeckém, Plzeňském, Středočeském, Ústeckém nebo Moravskoslezském kraji. Liberecký kraj bude peníze na výměnu kotlů rozdělovat poprvé. Podílet se na financování mohou i obce, ty to však teprve zvažují. Třeba v Jablonci nad Nisou mají ale lidé možnost na spolufinancování získat od města půjčku z Fondu na zlepšení úrovně bydlení. "Na zřízení plynového, elektrického, případně jiného ekologického topení ve stávajícím domě jim může město půjčit až 50.000 korun. Půjčka se čtyřletou splatností je úročena 2,1 procenta," sdělila dnes mluvčí magistrátu Markéta Hozová.

V Mimoni radnice zvažuje, že by lidem na výměny kotlů i sama přispěla. "V současné době ale ještě nemáme 'noty' z Libereckého kraje, jak to bude probíhat. Až dostaneme podrobný scénář, tak se k tomu město nějakým způsobem postaví. Určitě by nebylo od věci těm lidem nějak pomoci, všechny tyhle věci ale musí projít radou a zastupitelstvem," upozornil mimoňský starosta František Kaiser (Mimoňská obroda). V nedalekém Cvikově o podpoře neuvažovali. "Myslíme si, že dotace je dostatečná, v odůvodněných případech, pokud bude žadatel sociálně znevýhodněný nebo třeba osmdesátiletá babička se rozhodne kotel vyměnit, tak jim můžeme individuálně pomoci," řekl cvikovský starosta Jaroslav Švehla (ODS). Zájem o dotaci ale podle něj zatím projevili jen dva žadatelé.

Autoři | Foto Jihlavská Drbna

Štítky Liberecký kraj, dotace, peníze, ČSSD, Cvikov, Mimoň, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj podpoří výměnu nejméně 940 kotlů za ekologičtější  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.