Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberecký kraj chystá úpravy pěti alejí za čtyři miliony

Liberecký kraj chystá úpravy pěti významných alejí za bezmála čtyři miliony korun. Pokud získá evropskou dotaci, chce práce provést v příštím roce.

Kraj pro příští rok plánuje ošetření jedné aleje na území přírodního parku Ještěd, konkrétně 81 stromů ve Světelské lipové aleji ve Světlé pod Ještědem na Liberecku. Revitalizaci potřebuje také zámecká alej ve Sloupu v Čechách na Českolipsku, která byla vysazena při založení kaple v roce 1740 a patří k nejstarším dochovaným alejím v kraji. Na Českolipsku by úprav měla doznat i lipová alej ve Cvikově, jež se vine podél známé křížové cesty.

Další dvě aleje jsou na Semilsku - dubová na hrázi rybníka v Lomnici nad Popelkou a javorová alej Buďárka v Pasekách nad Jizerou vysazená podél stejnojmenné cesty. Za dob budního hospodářství tudy chodili budaři z horských rokytnických bud a na krosnách nosili na trh do Tanvaldu a Jablonce produkty budního hospodářství, jako bylo máslo nebo sýry. Proto se cestě začalo říkat Buďárka.

"Navázat chceme na ošetření Valdštejnské lipové aleje v Zahrádkách, které bylo provedeno v roce 2014 a které pomohlo také k ochraně vzácného druhu brouka páchníka hnědého," uvedla mluvčí Libereckého kraje Markéta Dědková. Zdravotního řez a další úpravy za milion korun se loni v Zahradkách na Českolipsku dělaly u 215 stromů. Většina nákladů se hradila z evropské dotace.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky alej, Liberecký kraj, okres Česká Lípa, Ještěd, Česko, Cvikov, okres Semily, Lomnice nad Popelkou, Tanvald, Jablonec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj chystá úpravy pěti alejí za čtyři miliony  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.