Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberec dostal k evropskému programu připomínky hlavně od kraje

Liberecký magistrát obdržel 126 připomínek k Integrovanému plánu rozvoje území (IPRÚ) Liberec - Jablonec nad Nisou. Většinu z nich zaslal Liberecký kraj. Připomínky včetně jejich vypořádání zveřejní město na svém webu do 30 dnů. Liberec očekává, že v IPRÚ bude k dispozici 2,6 miliardy korun a o první evropské dotace budou moci zájemci žádat ve druhé polovině příštího roku.

Aglomerace Liberec - Jablonec zahrnuje území 24 měst a obcí, kde žije skoro 40 procent obyvatel Libereckého kraje. Peníze z IPRÚ by měly směřovat do dopravy, sociální oblasti či modernizace škol. Připomínky směřují k takzvanému strategickému dokumentu, který popisuje aktuální situaci v území, jeho silné a slabé stránky a rámcově vymezuje, na co bude možné peníze žádat. Ze 126 připomínek jich je 105 od Libereckého kraje.

"Vedle řady formálních připomínek, jako je například neúplný název Krajské nemocnice Liberec nebo absence citace zdroje k příslušnému textu, jsme podávali i zásadnější připomínky," řekl krajský radní pro evropské projekty Vít Příkaský. "K těm patří například požadavek na dopracování tématu životní prostředí nebo to, že socioekonomická analýza vůbec nezohledňuje vymezené území IPRÚ," dodal.

Podle mluvčí magistrátu Jany Kodymové dostali připomínky ke všem částem dokumentu, který má přes 250 stran. "Ponejvíce k socioekonomické a SWOT analýze. Jde o různé přeformulování, vysvětlení či doplnění textu v návrhové části. Všechno to jsou technické věci," dodala.

Řídicí výbor IPRÚ bude konečnou verzi strategického dokumentu schvalovat v prosinci. Poté ho budou projednávat zastupitelstva měst a obcí a nakonec bude podstoupen ke schválení ministerstvu pro místní rozvoj. Přípravu programu ministryně Karla Šlechtová (ANO) v srpnu kritizovala. Později se ke kritice přidali i zástupci menších obcí. Obávali se toho, že většina peněz bude směřovat do Liberce a Jablonce a na jejich projekty se nedostane. Liberec považuje kritiku za neopodstatněnou. "Myslím, že je strategie připravená dobře, neboť na obou veřejných projednáváních žádné zásadní připomínky k projednávanému dokumentu nezazněly," řekl minulý týden náměstek libereckého primátora Jan Korytář (Změna pro Liberce), který má přípravu IPRÚ na starost. Věří, že stejný názor bude mít i ministerstvo pro místní rozvoj.

Autoři | Foto Jan Mocňák

Štítky Liberec, Liberecký kraj, Jablonec nad Nisou, peníze, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Krajská nemocnice Liberec, Karla Šlechtová, Jan Korytář, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Volek

Co se divíte, v Práglu žije desetiprocentní menšina a dostane devadesát procent dotací.

Čtvrtek, 12. listopadu 2015, 13:38Odpovědět

Liberec dostal k evropskému programu připomínky hlavně od kraje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.