Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jednota bratrská chce v Chrastavě otevřít střední školu

Vlastní křesťanskou střední školu by v Chrastavě na Liberecku chtěl otevřít místní sbor Jednoty bratrské. Zaměřena by měla být na sociální činnost, pečovatelskou službu a předškolní a mimoškolní pedagogiku. Nabídka těchto oborů je v kraji omezená a církevní střední škola v kraji také zatím není, přesto záměr už podruhé nezískal doporučení krajských úředníků. Novinářům o tom dnes informoval chrastavský starosta Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj).

Podle vyjádření krajských úředníků nebyla žádost Jednoty bratrské v souladu s dlouhodobým záměrem vzdělávání a vzdělávací soustavy České republiky ani Libereckého kraje. "Stávající síť středních škol v kraji i jejich kapacita je vzhledem k demografickému vývoji dostačující," sdělila dnes mluvčí krajského úřadu Markéta Dědková. V Libereckém kraji je 50 středních škol s kapacitou téměř 28.600 studentů, z toho 37 zřizuje Liberecký kraj. Obsazeny byly v minulém školním roce z 57 procent.

Nové školy by podle dlouhodobého záměru ČR měly být povolovány jen výjimečně v případě, že jde o obory technické a přírodovědné. Obory předškolní a mimoškolní pedagogika, sociální činnost a pečovatelské služby jsou navíc podle úředníků kraje dostatečně zastoupeny na existujících středních školách. Podle zjištění nabízí obor pedagogika jen liberecké gymnázium v Jeronýmově ulici, sociální činnost se učí na gymnáziu v Mimoni a pečovatelství nabízejí střední školy ve Frýdlantu a Semilech. V Liberci a Jablonci tyto obory žádná škola nenabízí.

S názorem krajského školského odboru nesouhlasí ani hejtman Martin Půta (STAN). "Myslím si, že by v kraji církevní střední škola měla být, tato nabídka zatím chybí," poznamenal. Je přesvědčen o tom, že nejen technické a přírodovědné obory by měly mít podporu. Vzhledem k demografickému vývoji podle něj potřeba lidí vzdělaných v oblasti sociálních služeb poroste. Podle statistik žilo na konci loňského roku v Libereckém kraji 77.318 lidí starších 65 let, v roce 2050 už bude seniorů bezmála 129.000, což bude více než 30 procent obyvatel kraje.

Záměr Jednoty bratrské podporuje i chrastavský starosta Canov. Kdyby vyšel, pro město s více než 6000 obyvateli by to podle něj po půl století znamenalo návrat středního školství. Střední škola by navíc mohla využít budovu základní školy v Revoluční ulici nedaleko sídla sboru Jednoty bratrské. "Připravujeme rekonstrukci a zkapacitnění budovy základní školy ve Školní ulici. Pokud se nám podaří získat dotaci, mohli bychom pak budovu v Revoluční opustit," řekl Canov. Náklady na modernizaci budovy se odhadují na 100 až 150 milionů korun, radnice je chce získat z evropských fondů.

Jednota bratrská provozuje už přes 20 let křesťanskou Mateřskou a základní školu Jana Amose Komenského v Liberci, dnes ji navštěvuje zhruba 230 dětí. "Myšlenka navázat na střední školou tu byla od začátku," řekl správce chrastavského sboru Šimon Dvořák. "Počítáme i se studenty z jiných krajů, protože Jednota bratrská pracuje celorepublikově," dodal. Při sborech podle něj fungují komunitní centra, sociální služby a také řada volnočasových aktivit, proto by měla být i střední škola takto zaměřena.

Autoři | Foto Olomoucká Drbna

Štítky střední škola, Chrastava, Liberecký kraj, Michael Canov, Starostové pro Liberecký kraj, Česko, základní škola, Jan Amos Komenský, Liberec, Martin Půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jednota bratrská chce v Chrastavě otevřít střední školu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.