Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na Ještědu dnes nacvičovali evakuaci lidí ze zaseknuté lanovky

„Drbno, nevíš proč kolem Ještědu létá vrtulník? Někdo se ztratil?“ Tak nějak zněla většina vašich dotazů, která během pátečního dopoledne přišla do redakce. Bát se nemusíte. Hasiči a záchranáři společně s Českými drahami nacvičovali evakuaci osob z lanovky, která v uplynulých dvou týdnech procházela kompletní revizí.

Námět cvičení byl jasný. České dráhy a hasiči si vyzkoušeli evakuaci lidí ze zaseknuté lanovky zhruba dvě desítky metrů nad zemí. „Průvodčí k tomu má záchranný přístroj, který je součástí vybavení kabiny. Jde o sedák a lano. Když kabina zastaví, tak on odendá vrchní poklop v podlaze, pod kterým je zařízení umístěno. Vyndá ho ven, zandá poklop a pověsí zařízení na úchyt ve stropě kabiny a pomocí lana a sedáku spouští jednotlivé cestující ven,“ popsal způsob evakuace přednosta lanovky Vladimír Štěpán.

Cvičení nijak neomezilo provoz na lanové dráze na Ještěd. Kabinová lanovka je totiž už dva týdny mimo provoz kvůli pravidelné revizi a podle plánu se má rozjet až zítra. O lanovku je mezi turisty stále velký zájem. Za letošní rok přepravila 271 tisíc lidí, což je o 5 tisíc více než za celý loňský rok.

Lanovka na Ještěd jako jediná v České republice stále patří Českým drahám, ačkoliv se objevily snahy o její privatizaci. Jde o unikátní dvoukabinovou lanovku založenou na kyvadlovém systému. Jedna kabina unese 35 lidí a dokáže vyvinout rychlost 36 kilometrů za hodinu. Délka trati dosahuje 1188 metrů. Dolní stanice je v nadmořské výšce 600 metrů, vrchní pod Ještědem o 400 metrů výš. V nejvyšším bodě se lanovka dostává 30 metrů nad zem. Na Ještěd jede čtyři minuty a drží ji lano o průměru pěti centimetrů. Lanovka nesloužila jenom k dopravě turistů. Zásobovala horský hotel Ještěd a pomáhala při záchraně zraněných turistů.

Foto HZSP SŽDC

Štítky Ještěd, lanová dráha, České dráhy, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Ještědu dnes nacvičovali evakuaci lidí ze zaseknuté lanovky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.