Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Dobrovolníci uklízeli okolí dalšího rybníku

Starou pneumatiku, zrezivělou várnici, skládací židli nebo část plynové masky, i takové věci včera objevila skupinka dobrovolníků, která se rozhodla uklidit jižní pláž Novozámeckého rybníka na Českolipsku. Podobný úklid uspořádali ekologové z Občanského sdružení Fortuna in Natura v Zahrádkách už počtvrté. Sešly se na něm dvě desítky lidí včetně dětí, které se s nadšením do pátrání po odpadcích zapojily.

"Smyslem této akce je uklidit to, co tady za celý rok nechají naši nevzdělaní turisté a nevzdělaní spoluobčané," řekl účastníkům úklidu spoluorganizátor David Hlubuček poté, co se všichni vybavili pytli na odpad. "Tahle chráněná oblast si určitě zaslouží udržovat pořádek, občas sem ale zabloudí neukázněný návštěvník nebo taky pytlák a něco tu nechá," doplnila jeho kolegyně Lenka Binderová. Že by tam lidé vyklápěli pytle s odpadem se podle ní ale nestává. "Vzhledem k tomu, že je to blízko hostince, tak tady funguje taková ta sousedská ochrana," podotkla.

Novozámecký rybník vznikl údajně už kolem roku 1416 jako součást tzv. Holanských rybníků. Ještě v 18. století měl 300 hektarů a jeho hladina dosahovala až k silnici z Jestřebí do Provodína. Dnes zaujímá vodní plocha jen zhruba 50 hektarů. Od roku 1933 je rybník Národní přírodní rezervací. K nejcennějším lokalitám patří plochy mokřadních luk, které se dochovaly zejména na okrajích rezervace.

Rezervace je nejvýznamnější lokalitou svého druhu na severu Čech. Odborníci tu objevili téměř 50 vzácných a ohrožených druhů rostlin, z nichž šest spadá do kategorie kriticky ohrožených. Patří k nim například ostřice dvoudomá, bahnička chudokvětá nebo leknín bělostný. Pozorováno zde bylo více než 220 druhů ptáků včetně vzácného orla mořského nebo jeřába popelavého. Rybník je ale také domovem vzácných obojživelníků, jako je ropucha krátkonohá. Entomologové tam také napočítali až 800 druhů brouků, z nichž některé zde byly prokázány poprvé na území Čech. Vyskytuje se tu kriticky ohrožený střevlík zlatitý či svižník polník. Fortuna in Natura vybudovala na břehu rybníka naučnou stezku.

Mezi těmi, kdo dnes přijeli do rezervace pomoci, byla i Jitka Volfová z nedaleké České Lípy. K novozámeckému rybníku přijela poprvé. "Myslím si, že je to dobrá věc," poznamenala. Odpadky na tak krásném místě jí vadí. "I když jdu do lesa a vidím tam pet lahve, tak mě to rozčiluje, protože si myslím, že si to můžou lidi klidně dát do taštičky a odnést si to domů a zlikvidovat to v popelnicích," řekla s tím, že i v takovém případě nalezené odpadky uklízí.

Autoři | Foto Turistika.cz

Štítky rybník, odpad, okres Česká Lípa, Novozámecký rybník, Česko, Jitka Volfová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovolníci uklízeli okolí dalšího rybníku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.