Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Města vyjadřují solidaritu s Francií. Před radnici nosí lidé svíčky, vedení města se přidá zítra

Představitelé desítek českých měst a krajů od včerejška vyjadřují solidaritu s Francií. Někteří hovořili o započaté válce, další varovali před proměnou Evropy ve vystrašený a uzavřený kontinent. Mnohde posílili bezpečnostní opatření, policie bude víc hlídat třeba mešitu v Brně. Hejtman Karlovarského kraje Martin Havel (ČSSD) zastavil zájezd dvou desítek středoškoláků do Paříže. Nechce, aby byli studenti ohroženi, uvedla mluvčí kraje Jana Pavlíková. Uctění památky plánuje i vedení Liberce, jakou formou ale ještě není jasné.

„Uctění památky plánujeme. Budeme se ale o konkrétní věci bavit až zítra na poradě,“ řekl dnes primátor Tibor Batthyány (ANO). Jednou z možností je vyvěšení černé vlajky.

Liberečané mezitím nosí k radnici svíčky, které se u pomníku obětem okupace hromadí už od sobotního odpoledne. Mezi prvními, kdo položil u radnice svíčku, byli studenti Podještědského gymnázia v Liberci.

K pařížským útokům se vyjádřil ještě v noci na sobotu hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN). „Proti teroristům se lze bránit jen těžko, jak ukazuje každodenní realita z Izraele. Nejhorší co nás muže potkat, je strach. Strach, který nás donutí ke krokům, které zničí principy, na kterých stojí naše civilizace a kultura. Evropa je ve válce. Budeme se muset bránit, musíme přestat tolerovat zločince a skupiny, které připravují podobné útoky na bezbranné lidi,“ řekl.

Brněnský magistrát vyvěsil na Nové radnici černou vlajku. Smuteční prapor bude také třeba na sídlech jihomoravského a karlovarského krajského úřadu a magistrátu Ústí nad Labem. Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) vyzval k vyvěšení smutečních praporů také ostatní města a obce v kraji. "Lidé v Paříži umírali rukou teroristů za celou západní civilizaci, za Evropu, tedy i za Českou republiku a jižní Moravu," uvedl Hašek. Svíčky a květiny jsou před sídlem Francouzské aliance v Brně. Pietní akt se uskuteční také v 18:00 před Místodržitelským palácem.

Primátor Petr Vokřál (ANO) v pondělí jménem všech Brňanů odešle zprávu s vyjádřením lítosti a solidarity starostovi francouzského partnerského města Rennes. "Toto není útok na Paříž, ale na celou Francii, jeden ze symbolů Evropy a jejích hodnot," uvedl Vokřál na Facebooku.

Evropa podle Vokřála platí krutou daň za to, že je oázou svobody, liberalismu a ochrany lidských práv. Teroristé se podle něj snaží vyvolat strach a nenávist. "Pevně doufám, že evropské špičky kromě bezpočtu rezolucí, summitů a vyjádření přijdou i s konkrétními, účinnými kroky, jak riziko podobných útoků v budoucnu minimalizovat a jak evropská města a jejich občany chránit bez toho, aniž by Evropu přeměnili v uzavřený a vystrašený kontinent," doplnil Vokřál.

Soustrast vyjádřil také karlovarský hejtman Havel. Zároveň popřál hodně sil francouzské vládě a ozbrojeným složkám. "Přestaňme už konečně být smířliví k muslimům a radikálnímu islámu. Tohle je totiž již skutečná válka proti Evropě, jejím obyvatelům, kultuře a tradičním náboženstvím (křesťanskému a židovskému)," uvedl hejtman.

Primátor Plzně Martin Zrzavecký označil útoky za nelidský a tragický čin a vyjádřil podporu Francii i soucit s oběťmi. Na událost zareagovaly bezpečnostní složky města. Přijata prý budou některá opatření ke zvýšení bezpečnosti, podrobnosti k nim radnice sdělovat nebude. Projevily se zatím jenom tím, že se po městě pohybuje výrazně více policistů a strážníků, než je v sobotu běžné. Před budovou Francouzské aliance na centrálním náměstí se odpoledne sešlo přes 50, zejména mladých lidí, kteří zapálením svíček a růžemi uctili oběti teroristických útoků v Paříži. Francouzská vlajka a zapálené svíčky jsou i u nedalekého "Andělíčka" na chrámu sv. Bartoloměje.

Na jižní Moravě policie podle Haška zvýšila dohled v obchodních centrech a je připravena chránit vytipované veřejné akce s větším počtem účastníků. V Brně rovněž zintenzivní hlídkovou činnost v okolí mešity, uvedl Hašek. Bezpečnostní rada zasedla v Ústí nad Labem. "Zvýší se ostraha krizových objektů vytipovaných integrovaným záchranným systémem," řekla primátorka Věra Nechybová (ANO).

Účast lidem zasaženým teroristickými útoky vyjádřila Univerzita Palackého v Olomouci. "Cílem terorismu je ochromit společnost strachem. Nedovolme mu zvítězit," uvedl rektor Jaroslav Miller. Jihočeská univerzita v pondělí před rektorátem svěsí vlajky na půl žerdi a umožní lidem podepsat kondolenční knihu.

Při pátečních teroristických útocích, k nimž se přihlásil Islámský stát, zemřelo v Paříži nejméně 128 lidí.

Autoři | Foto Vojtěch Souček

Štítky radnice, Francie, Evropa, svíčka, Paříž, Brno, válka, Martin Havel, ČSSD, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Města vyjadřují solidaritu s Francií. Před radnici nosí lidé svíčky, vedení města se přidá zítra  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.