Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberec by mohl mít opět vlastní kompostárnu na veřejnou zeleň i bioodpad domácností

Novou kompostárnu, která alespoň zpočátku pojme 2500 tun ročně, by rádo postavilo město Liberec. Vzniknout by měla na místě za čističkou odpadních vod v Londýnské ulici, kde už dřív kompostárna byla a které je v současnosti využíváno v zimě pro odvoz sněhu ze silnic a chodníků. Pozemek je ve vlastnictví Liberce.

Vše je zatím pouze ve stádiu záměru, který dostala k projednání Rada města. Náměstkyně primátora pro územní plánování, veřejnou zeleň a životní prostředí Karolína Hrbková už oslovila dvě firmy, které by případně kompostárnu mohly provozovat. „Zásadní rozdíl mezi nabídkou  společnosti A.S.A. Liberec a nabídkou na realizaci kompostárny zpracovanou společností Ještědská stavební spočívá v etapovité realizaci projektu, i s případným využitím dotačních zdrojů,“ uvádí Hrbková.

Pokud by záměr prošel, nejprve by město vybudovalo kompostárnu s kapacitou 2500 tun ročně. „Toto množství by postačilo na zapracování bioodpadu z území města Liberce sváženou společností A.S.A. Liberec a pokosených travních porostů z ploch veřejné zeleně ve vlastnictví města Liberce,“ řekla mluvčí magistrátu Jana Kodymová.

Pozemek, na kterém by kompostárna vznikla, v zimě slouží pro odvoz sněhu ze silnic a chodníků. Město by tak pro tento účel muselo najít plochu novou.

Autoři | Foto kompostarna.com

Štítky Liberec, kompost, veřejná zeleň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec by mohl mít opět vlastní kompostárnu na veřejnou zeleň i bioodpad domácností  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.