Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Komín jedné z nových kotelen v Jablonci se musí prodloužit

Komín jedné z nedávno dokončených kotelen v Jablonci nad Nisou se bude zřejmě muset prodloužit. I když byl postaven přesně podle projektu, za nepříznivých povětrnostních podmínek může oblak páry a spalin z komína obtěžovat obyvatele horních pater nedalekých panelových domů. Na dnešním jednání jabloneckého zastupitelstva o tom informoval náměstek primátora Miloš Vele (ODS), který je zároveň předsedou představenstva Jablonecké energetické.

Na výšku komína nové kotelny si podle ředitele Jablonecké energetické Petra Roubíčka stěžovali obyvatelé domu v Mechové ulici. "Vedle máme zdroj, kde komíny mají zhruba 25 metrů a odpovídají všem vydaným povolením i rozptylové studii. Nicméně vnímáme to, že asi není úplně příjemné koukat z posledních pater do komína," řekl Roubíček. Připustil, že když se otočí vítr, mohou jít exhalace z plynové kotelny do oken těchto bytů.

V tuto chvíli proto podle Roubíčka projektanti řeší, jak by bylo možné komíny zvýšit. "Je reálné, že bude možné komíny zvýšit o čtyři až pět metrů, není to ale konečné a hlavně není to potvrzeno statiky," zdůraznil. Možností je také technické řešení - doplnit komíny difuzory, které by spaliny z komína tlačily vyšší rychlostí, a ty se pak budou rozptylovat ve větší výšce, doplnil Vele. "Obě varianty jsou otevřené a je možné, že to nakonec bude kombinace obou," dodal.

V první etapě revitalizace teplárenské sítě v Jablonci byly postaveny čtyři kotelny dohromady za 95 milionů korun. Na nové zdroje bylo v říjnu přepojeno 1650 domácností a 20 institucí, jako jsou úřady či školy a také jablonecký bazén v lokalitách Mšeno, Šumava a Paseky. Do konce roku je soustava ve zkušebním provozu. Už teď ale společnost připravuje další etapu, jejíž náklady se odhadují na 150 milionů korun. "Bude se týkat středu města, Proseče a Žižkova vrchu," řekl Roubíček. S ohledem na problémy v Mechové ulici se podle něj prověřují připravené projekty dalších kotelen, aby už se nic podobného nestalo.

Autoři | Foto Jablonecká energetická

Štítky kotelna, komín, Jablonec nad Nisou, Miloš Vele, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Volek

Ono totiž zřídit plynové kotelny o takovém výkonu, v objektech výměníků, kde se s nimi původně vůbec nepočítalo, může napadnout jedině .....(každý si snadno domyslí koho). Nejhorší poloha výměníku je právě v Mechové, kde je výměník nejblíže k obytným domům, není pak divu že jsou jejich obyvatelé obtěžováni spalinami. Nakonec celá tato tzv. revitalizace je odsouzena k zániku, pokud cena tepla z CZT nebude na úrovni ceny tepla z blokových kotelen, tj. 400,- Kč/GJ, jinak je zabránění masivního odpojování odběratelů od CZT pouze nesplnitelným zbožným přáním. Nechci být špatným prorokem, ale v opačném případě zůstanou nepoužívané kotelny ve výměnících se svými komíny neslavným pomníkem těch, kteří to celé prosadili.

Úterý, 24. listopadu 2015, 06:20Odpovědět

Jiří Volek

Děkuji za smazání mého komentáře. Tvrdá realita byla někomu nepříjemná...

Pondělí, 23. listopadu 2015, 16:38Odpovědět

Komín jedné z nových kotelen v Jablonci se musí prodloužit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.