Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Gayové a lesby uspořádají o víkendu v Liberci vlastní festival

Liberec poprvé v historii zažije třídenní festival sexuálních menšin. Filmový festival Mezipatra ohlásil, že letos se jeho „ozvěny“ poprvé uskuteční i v Liberci. Za nápadem stojí skupina dobrovolníků, kteří se rozhodli přivést filmy s tematikou této komunity na sever Čech. Třídenní festival se uskuteční 27. až 29. listopadu v kině Varšava. Smyslem akce je podle pořadatelů představit co nejširšímu smíšenému publiku kvalitní díla světové kinematografie.

„Jedná se o první pokus systematicky organizovat sexuální menšiny v Libereckém kraji a nabídnout jim odpovídající kulturní program s přesahem do sociální sféry a možnost sdílet jejich vlastní zkušenosti jinde než na křesle terapeuta. Do této chvíle se nikdo nepokusil podobnou akci na severu Čech zorganizovat,“ řekla jedna z organizátorek Petra Dobešová.

Podle ní nebylo vůbec jednoduché dostat festival do Liberce. „S organizací a promítáním filmů jsou spojeny docela vysoké náklady,“ dodala.

Festival v Praze, Brně a dalších městech České republiky každoročně navštíví okolo 100 tisíc lidí. Liberecké ozvěny proběhnou na konci tohoto týdne a kromě filmů z letošního katalogu festivalu, doplní program také výstava, přednáška a party. Vstupenky na promítání budou stát 70 korun.

„My samozřejmě nemůžeme nabídnout tak široký program, jako mají v Praze nebo v Brně. Jednak na to nemáme peníze a za druhé se snažíme v Liberci nastartovat tradici, která nemá žádnou historii. Komunita je tady neaktivní, neexistuje místo, kde by se mohli lidi s odlišnou sexuální orientací potkávat, diskutovat,“ dodal další z organizátorů Petr Oliver.První ročník bude podle něho spíše seznamovací.

"Kino Varšava budeme okupovat od pátku až do neděle, takže zájemci můžou přijít prakticky kdykoli. Kromě večerního promítání jsme připravili také zahajovací večírek, na kterém budeme pouštět staré vinylové desky. V sobotu pak proběhne výstava nadaného Jana Březiny, kterého si mohou Liberečané pamatovat z jeho účinkování v Divadle F. X. Šaldy," uzavřela Dobešová.

Program: 

PÁTEK 27.11.
20:00 Oficiální zahájení a promítání filmu VÝHODA POSLEDNÍHO LOSU
Nežný,vtipný a exotický příběh dvou kluků z Bangkoku.
Režie: Josh Kim, 80 minut, Thajsko.

22:00 VINYL PARTY
Bar Barandoff
Přineste si vlastní desku a rozjeďte to na parketu! Madonnu máme v záloze a hrajeme až do rána!

SOBOTA 28.11.
19:00 Vernisáž Diary / deník - Jan Březina
20:00 LÉTO SE SANGAILLE
Litevská magická romance o první lásce dvou dívek, vítěz festivalu v Sundance.
Režie: Alanté Kavaïté, 88 minut, Litva.
22:00 Oficiální afterparty v PINK BUNNY - Liberec
Jediný liberecký gay klub zažije premiéru Bukkake Brothers&Sister.

NEDĚLE 29.11.
11:00 Teplej Brunch v Kino Káva
17:00 RODINNÝ BLOK

Foto festival Mezipatra

Štítky Liberec, festival, film, Česko, Varšava, Mezipatra, Jan Březina, Praha, Brno, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Gayové a lesby uspořádají o víkendu v Liberci vlastní festival  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.