Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Česká Lípa chystá výstavbu venkovního bazénu u Sportareálu

Česká Lípa připravuje výstavbu venkovního bazénu u zdejšího Sportareálu, kde je dnes zimní stadion a krytý bazén. Možnost letního koupání zatím v Lípě není. Lidé by se mohli v novém bazénu poprvé vykoupat v létě 2018. Novinářům to dnes řekl místostarosta Juraj Raninec (ODS). Náklady se odhadují na 54 milionů korun. Jak ukázala studie proveditelnosti, může být toto řešení levnější, než vybudování bazénu v areálu Dubice, o které se také uvažovalo. Proti Dubici mluví i vzdálenost od centra a poloha v záplavové zóně.

Sedmatřicetitisícové České Lípě nyní letní koupání chybí. Lidé musí jezdit do deset kilometrů vzdáleného Nového Boru, Sloupu v Čechách nebo až ke 20 kilometrů vzdálenému Máchovu jezeru.

Radnice problém řeší už několik let. V minulosti se soustředila zejména na zlepšení vody v přírodní nádrži Dubice, všechna opatření se však míjela účinkem. Proto chtělo město postavit vedle umělý bazén za 60 milionů korun. Slabinou lokality je ale umístění v záplavovém území i velká vzdálenost od centra města, a tím špatná dostupnost pro pěší a cyklisty, nebo problematické zabezpečení.

Radnice tedy hledala další možnosti. Na výběr měla šest variant, z nichž Sportareál je podle města nejvýhodnější. "Hlavní výhodou je to, že je možné využít zázemí Sportareálu a hlavně kogenerační jednotku. To znamená, že bude moci docházet k dohřívání vody na začátku a na konci sezony," řekl Raninec. Návštěvníci budou moci využít například stávající parkoviště. Výhodou této varianty je i blízkost centra a možnost využít odbavovací a kamerový systém Sportareálu.

V prostoru dnešního parkoviště o rozloze 6800 metrů čtverečních počítá záměr s umístěním venkovního bazénu se skluzavkou, vodními atrakcemi a brouzdalištěm. Vodní plochy by měly dosáhnout rozlohy 880 metrů čtverečních. Projekt za 54 milionů korun bude podle Ranince město zřejmě platit ze svého, pokusí se ale získat nějaké dotace. V investičním fondu má radnice zhruba 200 milionů korun.

Město si zatím nechalo zpracovat studii proveditelnosti. "Už při ní jsme vedli boj o každý metr. Chtěli jsme tam velký bazén, abychom maximálně využili plochu, ale nechtěli jsme jít do žádného kácení zeleně. Byla by to škoda, zeleň zajišťuje přirozený stín a příjemné prostředí," doplnila starostka Romana Žatecká (ČSSD). Studie počítá s výstavbou sociálního zázemí se šatnami, sprchami, občerstvením, recepcí a zázemím pro zaměstnance a bazénovou technologii. Možné je propojení s vnitřním bazénem.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky bazén, Česká Lípa, stavba, Juraj Raninec, ODS, Romana Žatecká, Nový Bor, ČSSD, Sloup v Čechách, Máchovo jezero

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká Lípa chystá výstavbu venkovního bazénu u Sportareálu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.