Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na náměstí u radnice začaly adventní trhy. Kontroverzi vyvolá takzvaná krušnohorská pyramida

Na náměstí u radnice v Liberci dnes začaly adventní trhy. Tradičně budou patřit mezi nejdelší v kraji, potrvají do 23. prosince. Nejvýraznější novinkou je jiná podoba prodejních stánků, které jsou celodřevěné. Novinářům to řekl spoluorganizátor trhů Bohumil Fiala.

"Chceme, aby to bylo stylové. Žádné umazané plachty, jako tady byly dříve," uvedl Fiala, který se trhy v Liberci spoluorganizuje poprvé.

Dřevěné stánky byly požadavkem liberecké radnice. "Sehnat je ale nebylo nic jednoduchého. Splnit to dokázal jen jeden zájemce," uvedl náměstek pro školství Ivan Langr (Změna pro Liberec).

Na náměstí je 40 stánků, nabídka je obdobná jako v minulých letech. "Stánky vypadají lépe, ale jinak je to stejné jako loni," uvedla jedna ze zákaznic Jaroslava Kučerová. Prodejci se snaží lákat na vánoční ozdoby, stromky, svícny, jmelí, svíčky, koření, hrnky, výrobky z vlny, hračky nebo neobvyklé pochutiny. Tradičně nejvíce je stánků s občerstvením. Novinkou je stánek německého prodejce, který nabízí grilované speciality. "Chceme zdůraznit, že žijeme v Euroregionu Nisa, a prezentovat i naše sousedy," uvedl Langr. Takových stánků by proto příští rok mělo být více.

Ve srovnání s minulými lety lépe vypadají na náměstí i místa určená ke stravování. Nově jsou krytá a jedno je kruhové kolem ohně. Ne všechny letošní novinky ale místní přijímají s nadšením. Největší kontroverzi vyvolá takzvaná krušnohorská pyramida, která připomíná kolotoč. "Je to otázka vkusu," uvedl liberecký primátor Tibor Batthyány (ANO). Sám ale z této atrakce není nadšený. "Osobně v tom vidím určité kolotočářství, není to úplně důstojné," uvedl. Pyramida je ale třeba i na vyhlášených adventních trzích v Drážďanech.

Ohodnoťte letošní trhy známkou jako ve škole

Celkem hlasovalo213 čtenářů

Autoři | Foto Jan Pešek

Štítky radnice, Liberec, Bohumil Fiala, Ivan Langr, Tibor Batthyány, ANO 2011, Drážďany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na náměstí u radnice začaly adventní trhy. Kontroverzi vyvolá takzvaná krušnohorská pyramida  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.