Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

U Liberce vznikla nová stezka, turistům představuje hornickou minulost regionu

U Liberce vznikla nová naučná stezka, která na 14 zastaveních představuje hornickou minulost regionu. Stezku z Karlova na Panenskou Hůrku vybudovala s Lesy ČR společnost Archa 13. V příštím roce přibudou k informačním tabulím ještě dřevěné repliky strojního zařízení, jako je rumpál nebo větrák, které horníci při těžbě používali. Stezka by se navíc měla stát součástí značených tras Klubu českých turistů.

O hornické minulosti Liberecka lidé většinou dnes už nic nevědí. Přitom i původní název Liberce - Reichenberg - naznačuje hornickou minulost - v překladu to znamená "místo u bohaté hory". "Ta bohatá hora, když se koukneme na Ještěd, tak je vpravo od něj, to je místo směrem na Kryštofovo Údolí, Andělskou Horu, Panenskou Hůrku a Chrastavu. Celé území je místo, kde se dolovalo už ve 13. století," řekl archeolog Severočeského Muzea v Liberci Petr Brestovanský. Těžily se tam rudy s obsahem stříbra, olova či mědi, ale také břidlice pro výrobu vitriolu (kyselina sírová).

Na těžbu, která na tomto území trvala po staletí, upozorňuje dnes podle Brestovanského jen takzvaně archeologicky neklidný terén. "To jsou takové ty malinké kopečky a malinké prohlubně, protože dneska už tu víc na první pohled nevidíte," vysvětlil archeolog. Podobný terén je podle něj třeba kolem Kutné Hory nebo Jáchymova. Nová naučná stezka by měla podle něj návštěvníka upozornit na zajímavá místa, která běžně nevnímá. "Když budete pozornější, tak si všimnete, že občas do té hory vede jakási prohlubeň nebo stezka nebo chodba. Většina chodeb byla ale zabezpečena," dodal.

Kopce v lokalitě jsou podle Brestovanského po těžbě děravé jako ementál se stovkami metrů chodeb a štol. O jejich otevření veřejnosti se však zatím neuvažuje. "Je to náročnější než udělat naučnou stezku," řekl archeolog. V první fázi vznikla podle něj 14 kilometrů dlouhá naučná stezka s informačními tabulemi a fotografiemi míst, která návštěvník vidět nemůže. Ve druhé fázi přibudou mechanismy, které si budou moci lidé i osahat a vyzkoušet, jak těžce se s nimi pracovalo. "Ve třetí fázi chceme postavit hornický skanzen a součástí skanzenu by samozřejmě měly být i přístupné štoly," dodal.

Hornická stezka není první naučnou stezkou, která díky společnosti Archa 13 kolem Liberce vznikla. Loni vybudovali naučnou stezku, která mapuje památná místa jedné z nejvýznamnějších bitev Sedmileté války. Stezka má osm zastavení rozmístěných po celém Liberci, která informují o bitvě mezi rakouskými a pruskými vojsky, jež se u Liberce odehrála 21. dubna 1757. Archa se také zasloužila o vznik stálé expozice v suterénu historické budovy liberecké radnice. Věnuje se zapomenutým dějinám města.

Autoři

Štítky Liberec, naučná stezka, těžba, Panenská Hůrka, Klub českých turistů, Lesy České republiky, Noemova archa, chodba, Severočeské muzeum v Liberci, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Liberce vznikla nová stezka, turistům představuje hornickou minulost regionu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.