Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Obce chtějí bojovat se sociálním vyloučením, připravují společné plány

Obce a města v Libereckém kraji se rozhodla aktivně bojovat s chudobou a sociálním vyloučení. Osm měst a obcí z Frýdlantského výběžku, Ralsko na Českolipsku a také Velké Hamry na Jablonecku připravily strategické plány sociálního začleňování pro období 2016 až 2018. Počítají s rozvojem terénní sociální práce, vznikem občanských a dluhových poraden a zavedením asistentů prevence kriminality. Podpořit chtějí obce i vzdělávání dětí ze sociálně slabého prostředí, sdělil dnes Pavel Pech z Agentury pro sociální začleňování.

Ralsko a Velké Hamry spolupracují s agenturou od roku 2013, na Frýdlantsku se loni do spolupráce zapojil Frýdlant, Nové Město pod Smrkem, Višňová, Bulovka a Habartice. Později se připojily Heřmanice, Dětřichov a Kunratice. Z evropských fondů mohou v příštích třech letech na projekty sociální integrace získat více než 200 milionů korun. "Naší snahou je, aby pozitivní změnu v daných lokalitách pocítili nejen lidé v situaci sociálního vyloučení, ale všichni obyvatelé měst a obcí," vysvětlil Pech.

Jedním z nejrozšířenějších problémů v sociálně vyloučených lokalitách jsou podle Pecha dluhy a exekuce. "Neschopnost vymanit se z předlužení ruku v ruce s nízkou kvalifikací je pro řadu lidí hlavní bariérou při snaze o získání standardního a stabilního zaměstnání i bydlení," řekl. Nepříznivá životní situace má často negativní dopad i na děti a mládež. Strategie proto podle Pecha počítá i s rozvojem aktivit pro volný čas.

Na Frýdlantsku jsou podle Pecha v plánu projekty za více než 77 milionů korun, ve Frýdlantu by mělo mimo jiné už v příštím roce vzniknout nové nízkoprahové zařízení pro děti a mládež. Ve Velkých Hamrech plánují nové komunitní centrum, v plánu jsou i další aktivity dohromady za 44 milionů. Plán počítá i s rekonstrukcemi některých městských objektů ve špatném technickém stavu, výstavbou až dvaceti sociálních bytů či rekonstrukcí školních učeben. "V Ralsku by například měla vzniknout nová mateřská škola nebo centrum sociálních služeb," uvedl Pech. V Ralsku jsou podle něj připraveny projekty za 87 milionů korun.

Autoři | Foto a2larm.cz

Štítky Ralsko, Velké Hamry, Agentura pro sociální začleňování, Liberecký kraj, okres Česká Lípa, okres Jablonec nad Nisou, Frýdlantský výběžek, projekt, Frýdlantsko, Frýdlant

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obce chtějí bojovat se sociálním vyloučením, připravují společné plány  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.