Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Nechcete Výšinu? Je v konkurzu a znalec odhadl cenu jen na 13 milionů korun

Na 13 milionů korun odhadl znalec cenu oblíbené rozhledny a restaurace Liberecká výšina. Zkrachovalý majitel, Družstvo PLP Invest přitom do rekonstrukce památky připomínající středověký hrad před třemi lety údajně investoval 63 milionů korun. Téměř polovinu získal z Regionálního operačního programu Severovýchod (ROP). Rada ROP se teď v insolvenčním řízení domáhá vrácení dotace a je největším věřitelem.

Výrazný propad hodnoty nemovitosti ve srovnání s předchozí investicí není ničím výjimečným. Třeba v případě secesního hotelu Praha v Jablonci stála vlastníka - Dům pohody - rekonstrukce přes sto milionů korun, z toho 60 procent zaplatil ROP. Hotel skončil kvůli krachu vlastníka v dražbě a prodal se za 34 milionů korun. Odhad byl ale ještě o 6,5 milionu nižší. Termální lázně v Chrastavě stejného vlastníka odhadl znalec na 62 milionů, jejich výstavba přitom stála více než dvojnásobek. I tady přispěl ROP. Dražily se už třikrát, ani po zlevnění na 39 milionů je nikdo nechtěl.

Družtsvo PLP Invest, které vlastní Libereckou výšinu, je v konkurzu od letošního června na návrh ROP. Vyhlídka s restaurací a hotelem je navzdory tomu stále v provozu a nabízí i program na Silvestra včetně ohňostroje. Atraktivní památka bude na prodej. "Zatím ale nebylo rozhodnuto o způsobu prodeje," řekl dnes insolvenční správce Pavel Körner.

Libereckou výšinu v lesích nad Lidovými sady nechal v roce 1901 postavit jako výletní hostinec s vyhlídkovou věží textilní továrník Heinrich Liebieg. Projekt vypracoval norimberský stavitel, který při stavbě použil některé původní materiály ze zbouraných středověkých domů v Norimberku. Dosáhl tak dojmu starobylosti. Iluzi hradu dotvářel ještě příkop překlenutý mostem. Až do roku 1966 měla stavba svou původní podobu, pak ji postihl necitlivý zásah do architektury.

Nákladná rekonstrukce vrátila vyhlídce historický ráz. Vlastníci zpevnili a osvětlili pětadvacet metrů vysokou věž, obnovili restauraci, sklepy, umělý vodní příkop i most a přidali wellness a malý hotel s ubytováním. Po 15 letech, kdy byla památka uzavřena, se návštěvníkům znovu otevřela v únoru 2013. Rekonstrukce stála 63 milionů korun, téměř 38 milionů měl investor přislíbeno z evropských fondů. Dostal ale jen něco přes 29 milionů korun, kvůli chybám, které odhalily kontroly v projektu a jeho realizaci. Chybějící peníze dostaly ale údajně vlastníky do finančních problémů, které skončily exekucí a pak insolvenčním řízením.

Autoři

Štítky restaurace, rekonstrukce, hotel, Praha, Jablonec, silvestr, Chrastava, Norimberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nechcete Výšinu? Je v konkurzu a znalec odhadl cenu jen na 13 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.