Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

FOTO: Dým stoupající z muzea vyděsil Liberečany, hasiči si pro cvičení připravili autentické podmínky

úterý, 15. prosince 2015, 09:23

Liberecká Drbna si opět v praxi ověřila, že jsou její čtenáři nejrychlejší informátoři. Mezi pondělní třetí a čtvrtou hodinou odpolední nás informovalo několik z vás, že je u muzea několik hasičských aut a z budovy se kouří. Naštěstí se jednalo jen o cvičení, které vypadalo víc než reálně.

„Uměle zakouřené prostory navozovaly reálnou situaci, a tak řada kolemjdoucích Liberečanů již litovala historický komplex,“ řekla mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

Hasiči nejprve museli evakuovat několik zaměstnanců. Zachránit se jim podařilo i šest velmi vzácných gobelínů v hodnotě několika milionů korun. „Pro účel cvičení gobelíny představovaly dřevěné trámy různé délky i hmotnosti a některé dosahovaly délky až čtyř metrů. Hasiči je vynášeli úzkým schodištěm věže a museli dbát, aby nepoškodili jak imitované gobelíny, tak prostor schodiště, kde se na zdech nacházely různé exponáty,“ dodala mluvčí.

Hasiči postupně zachránili osm pracovníků muzea a vytvořili útočný proud do prostoru depozitáře. „Depozitář byl silně zakouřený, proto hasiči museli pro záchranu použít vyváděcí kukly a postižené vyvést mimo budovu,“ uzavřela Štrauchová.

Společně s profesionálními hasiči z Liberce se na místo sjeli dobrovolníci z Krásné Studánky, Stráže nad Nisou, Růžodolu a Vratislavic nad Nisou.

 
 

Vizitka autora

 

Michael Daněk

šéfredaktor projektu Drbna
kontakt: sefredaktor@drbna.cz

Liberecká Drbna je v pořadí třetím z regionálních zpravodajských webů projektu Drbna.cz

 
Foto HZSLK
 


 

Kam dál?

Chrastavští zastupitelé v pondělí odmítli dát Polsku les na okraji...

pondělí, 14. prosince 2015, 18:18

Chrastava je proti tomu, aby část jejího katastru připadla Polsku v rámci vypořádání více než 50 let starého územního dluhu....

Nechcete Výšinu? Je v konkurzu a znalec odhadl cenu jen na 13 milionů...

pondělí, 14. prosince 2015, 16:28

Na 13 milionů korun odhadl znalec cenu oblíbené rozhledny a restaurace Liberecká výšina. Zkrachovalý majitel, Družstvo PLP Invest...

Frýdlant otevřel nové multifunkční hřiště. Veřejnosti bude sloužit po...

pondělí, 14. prosince 2015, 14:56

Frýdlant se může pochlubit multifunkčním areálem, který bude sloužit nejen místním dětem. Nové hřiště s in-line dráhou, herními...

Tankové Svijany si teď dáte i v Praze. U Rokytky točí i hořkou...

neděle, 13. prosince 2015, 18:26

Od prosince si můžou i Pražáci dopřát tankové svijanské pivo. Pivovar totiž před nedávnem zrekonstruoval restauraci U Rokytky. Ta...

 

Komentáře

 
 

O čem píše Drbna.cz

Filmem roku je Omerzuova roadmovie Všechno bude s šesti lvy

Chlapecká roadmovie Všechno bude režiséra slovinského původu Olmo Omerzua opanovala 26. ročník filmových a televizních cen Český lev 2018 v pražském Rudolfinu. Film získal šest Českých lvů včetně ceny za nejlepší film, nejlepší režii, scénář i herecké výkony Elišky Křenkové a Jana Františka Uhera ve vedlejších rolích. Historický politický thriller Toman Ondřeje Trojana, který měl rekordních 13 nominací, nakonec nezískal ani jedinou skleněnou lví sošku.

KOMENTÁŘ: Rychlý internet v obcích? Memorandum obcí nad Prahou ukazuje, jak na to

Všichni se shodují na tom, že rychlý a stabilní internet bude vytvářet základ naší konkurenceschopnosti v následující dekádě. Ale nejen to… Rychlý internet je také klíčovým pilířem pro vyrovnávání příjmových disproporcí mezi jednotlivými regiony. V analogovém světě je vzdálenost hlavní bariérou mobility na trhu práce, v digitálním světě ale tato bariéra padá. Takže otázka zní: Jak přivést do menších obcí rychlý a stabilní internet?

Sníst, nebo vyhodit prošlé potraviny?

Prošlé potraviny nepatří automaticky do koše. Spotřebitelská organizace dTest vydala praktického průvodce, který pomáhá určit, jestli je možné prošlou potravinu ještě sníst, nebo je už nutné ji vyhodit.