Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hotovo! Stavba hospice v Liberci skončila, otevření je naplánováno na začátek ledna

V Liberci skončila výstavba lůžkového hospice, který vznikl v bývalém kojeneckém ústavu na Perštýně. První klienti se do něj nastěhují 4. ledna, den před slavnostním otevřením, kterého se zúčastní také prezident republiky Miloš Zeman. Zájem o služby je podle ředitelky Hospicové péče Sv. Zdislavy Taťány Janouškové velký. Připraven je podle ní nejen areál, ale také personál, který se bude o klienty starat.

„Nehledali jsme jen mezi nezaměstnanými, ale také mezi lidmi, kteří chtějí přímo tuhle práce dělat. Scházeli jsme se delší dobu, povídali jsme si s nimi o umírání a celkově o té práci. Jsou to lidé připravení na práci tady,“ dodala.

Jedna noc v hospici vyjde klienta na necelých 300 korun. Podmínky, které je většinou v posledních chvílích jejich života čekají, se jsou naprosto odlišné od běžného nemocničního prostředí. „Můžou si sem vzít své povlečení, osobní věci, obrazy, malého pejska nebo kočičku. Máme tu i přistýlky pro rodinné příslušníky,“ popsala podmínky vrchní sestra Jana Vohlídalová.

Hospic má necelé tři desítky pokojů a jeho výstavba přišla na bezmála 109 milionů korun, z toho čtyři pětiny by měla pokrýt evropská dotace. Celá budova sirotčince prošla kompletní rekonstrukcí, na obou stranách vyrostly nové přístavby s pokoji, vzadu třetí s denním stacionářem. Rekonstrukcí prošla i sousední administrativní budova a revitalizace se dočkala i zahrada.

„Jsme rád, že jsme zůstali u původní studie a hospic vznikl v bývalém kojeneckém ústavu a ne někde na zelené louce. Kdybychom projektovali něco nového, tak bychom teď byli nejspíš někde ve fázi stavebního povolení,“ řekl s humorem hejtman Libereckého kraje Martin Půta a dodal: „Navíc by v centru Liberce zůstal objekt, který by stále čekal na své využití.“

Náklady na provoz lůžkového hospice by se měli pohybovat kolem 24 milionů korun ročně. Polovinu by měly pokrýt zdravotní pojišťovny, další pětinu zaplatí klienti, necelou desetinou přispěje kraj podobně jako Ministerstvo sociálních věcí a jedenáct procent by se mělo podařit získat od dobrovolných dárců.

„Byli bychom rádi, kdy nám přispěly také okolní obce na domácí hospic,“ dodala Janoušková. V kraji bude totiž dál fungovat i terénní hospicová péče a rodinné pokoje pro nevyléčitelně nemocné v nemocnicích v České Lípě a Tunově.

Fotogalerii připravujeme

Foto Jan Pešek

Štítky Liberec, Miloš Zeman, Zdislava, Martin Půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hotovo! Stavba hospice v Liberci skončila, otevření je naplánováno na začátek ledna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.