Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Voda na Frýdlantsku od příštího roku lehce zdraží

Voda na Frýdlantsku zdraží v příštím roce o 3,4 procenta. Odběratelé na vodném i stočném zaplatí za metr krychlový včetně DPH 97,97 Kč. Novinářům to dnes sdělil Petr Olyšar, ředitel Frýdlantské vodárenské společnosti (FVS), která vodou zásobuje 23.000 obyvatel Frýdlantského výběžku. Průměrná čtyřčlenná domácnost na Frýdlantsku zaplatí za rok navíc na vodném a stočném 475 korun.

Severočeská vodárenská, která zásobuje vodou větší část Libereckého kraje, zdražila jen o dvě procenta. Odběratelům se cena za krychlový metr od příštího roku zvýší na 98 korun včetně DPH. Vodohospodářské sdružení Turnov, které zásobuje hlavně odběratele na Semilsku, bude o cenách teprve rozhodovat.

FVS zdražila hlavně vodné, jehož cena se meziročně zvedla o více než osm procent na 40 korun. "Potřebujeme udělat havarijní opravy úpravny vody Bílý Potok, kde se snažíme získat evropské peníze na rekonstrukci, některé opravy tam ale už nesnesou odkladu," uvedl Olyšar. Cena vody na příští rok podle něj nepokrývá kompletně nároky na obnovu vodárenského majetku. "Generujeme ročně šest až sedm milionů na obnovu, potřebovali bychom 26 milionů," poznamenal ředitel.

Ještě vyšší je ale stočné, které vzrostlo na 57,95 Kč za krychlový metr. "Především čistírny odpadních vod ve Frýdlantu a Novém Městě pod Smrkem jedou na třetinu projektovaného výkonu. V posledních pěti letech jsme přišli o všechny průmyslové odběratele," vysvětlil Olyšar. Objem zpracovávané odpadní vody kvůli tomu výrazně klesá, náklady na provoz zařízení jsou ale pevné, což zvyšuje cenu stočného.

FVS vznikla v roce 2004 transformací Frýdlantského vodárenského sdružení. Akcionáři společnosti je 18 měst a obcí Frýdlantského výběžku. V minulých letech už společnost modernizovala úpravnu vody ve Frýdlantu, kde kvalita vody dlouhodobě nesplňovala hygienické limity. V průměru tam voda obsahovala v litru 54 miligramů dusičnanů, evropské normy dovolují jen 50 miligramů. Problém vyřešila linka reverzní osmózy za 15 milionů korun, jež dokázala množství dusičnanů snížit.

Autoři | Foto Budějcká Drbna

Štítky Frýdlantsko, Frýdlantský výběžek, Frýdlantská vodárenská společnost, Liberecký kraj, Turnov, okres Semily, Frýdlant, Bílý Potok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Voda na Frýdlantsku od příštího roku lehce zdraží  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.