Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Církev v Liberci chystá renovaci barokního obrazu děkana Kopsche

Renovaci portrétu zakladatele nejstarší dochované liberecké knihovny Antona Ignaze Kopsche plánuje římskokatolická církev. Vzácný barokní obraz byl několik desetiletí na půdě libereckého kostela Nalezení svatého Kříže.

Objevení oleje na plátně z 18. století od neznámého autora nebyla podle arciděkana náhoda, hledali ho cíleně. "Když jsem procházel staré materiály, tak tam bylo napsáno, že je obraz uchováván na půdě," uvedl arciděkan římskokatolické církve v Liberci Radek Jurnečka. Jeho předchůdci tam obraz schovali, aby ho uchránili před zničením nebo krádeží. Původní rám se ale nedochoval, ve špatném stavu je i samotný obraz.

Podle arciděkana zatím nevědí, kolik bude restaurování díla o rozměrech 60 krát 80 centimetrů stát.

Restaurování uměleckého díla chce církev zaplatit částečně ze sbírky. Půjde na ni výtěžek úterního koncertu, který v kostele Nalezení svatého Kříže pořádá církev ve spolupráci s krajskou knihovnou. Od 19:00 tam budou adventní písně z dob baroka a starší zpívat členové sboru Musica Viva Liberec a jejich hosté. Právě s tímto kostelem je osobnost děkana Kopsche, který se narodil v roce 1694 a zemřel o 81 let později, nejvíce spojená. Děkan se zasloužil o barokní podobu kostela. V kostele je i knihovna, kterou založil děkan v roce 1759. "V šesti velkých skříních je 1200 svazků psaných latinsky a německy," uvedl Jurnečka. Svazky jsou zejména z 18. století z oborů teologie, historie, zeměpisu, práva, filozofie, medicíny, fyziky i matematiky. Knihovna není běžně přístupná, svazky občas přicházejí studovat různí badatelé a studenti.

Se sbírkami má církev v Liberci dobré zkušenosti. Od loňského roku do letošního září mohli lidé přispívat na rekonstrukci hlavního kostela sv. Antonína v Liberci. "Podařilo se nám vybrat skoro půl milionu. Sbírka byla úspěšnější, než jsem očekával," řekl arciděkan. Opravy v rámci třetí etapy stály zhruba sedm milionů korun a podařilo se na ně získat i evropskou dotaci. O tu usiluje církev i na další etapu rekonstrukce tohoto kostela, která by měla začít příští rok na podzim. Zahrnovat má renovaci varhan, 14 vitrážových oken a opravu všech 80 lavic v kostele. Odhadem na to bude potřeba 11 milionů korun.

Kostely v Liberci bývají nejvíce zaplněné o Vánocích. Na půlnoční mše přicházejí i lidé, kteří obvykle do kostela nechodí. Jurnečka si ale všiml, že v posledních letech přibývá lidí na bohoslužbách i v ostatních částech roku. "Kostel se nám více zaplňuje a přichází i dost mladých lidí," dodal.

Autoři | Foto Akcuj.cz

Štítky kostel, Liberec, církev, knihovna, Radek Jurnečka, Svatý Kříž, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Církev v Liberci chystá renovaci barokního obrazu děkana Kopsche  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.