Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Andělská svíčka dnes uzavře kruh na adventním věnci

Poslední svíčka se dnes večer rozhoří v našich domácnostech na adventních věncích. Říká se o ní, že je andělská a měla by symbolizovat mír a pokoj. Daleko více se však ve spojitosti s tímto dnem mluví o zlaté neděli, která tentokrát připadla na 20. prosince. Ta je v současnosti jednou z posledních příležitostí, jak nakoupit všechny zbylé dárky a dokončit veškeré přípravy na Štědrý den. Se západem slunce skončí 24. prosince také adventní čas.

Tradičně se na adventním věnci nacházejí čtyři svíčky fialové nebo červené barvy. Uprostřed se někdy může nacházet i větší bílá svíce, někdy nazývána jako Kristova svíčka. Jako celek pak představují příchod Ježíše Krista na svět. Používá se i varianta adventního věnce se třemi fialovými svíčkami a jednou růžovou.

Právě ta se používá při třetí adventní neděli ze čtyř. Má připomenout sváteční atmosféru blížící se oslavy. Jenže některé nekatolické církve přešly na modrou adventní barvu a přitom změnily i pořadí růžové svíce. Ta u nich označuje čtvrtou adventní neděli. Ačkoliv je spojena se vzájemností, ukazuje na vyvrcholení sezony adventu.

Kromě toho, že se o čtvrté svíčce hovoří jako o andělské, má přízvisko i Mariina. Upozorňuje nás na princip lásky. Díky Mariině přijímající lásce a čistému očekávání přišel Boží syn fyzicky na tento svět. Proto se říká, že je advent vlastně takovou přípravou na hluboký duchovní prožitek, jenž nás má potkat.

Občas se stane, že čtvrtá adventní neděle připadne i na 24. prosince, tedy Štědrý den. Této souhry se dočkáme nejdříve v roce 2017.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky svíčka, adventní věnec, advent, Štědrý den, Ježíš Kristus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Andělská svíčka dnes uzavře kruh na adventním věnci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.