Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Liberečtí senioři se učí sebeobraně. Pilotní kurz absolvovalo devět žen a jeden muž

Útokům zepředu, zboku i zezadu se v úterý bránili senioři v tělocvičně v centru Liberce při závěrečné zkoušce kurzu sebeobrany. Pilotní kurz zvládlo všech deset účastníků. Pořádající liberecké Komunitní středisko Kontakt chce v kurzech pokračovat, považuje je za prospěšné.

"Zatím ale nemáme peníze na pokračování. Na rok potřebujeme 150 tisíc korun, pokusíme se je získat v grantech," uvedl ředitel Kontaktu Michael Dufek.Ročně by chtěl proškolit kolem stovky seniorů. Pilotní kurz byl bezplatný. I pro další chce městská příspěvková organizace zajistit co nejnižší finanční podíl seniorů.

Účastníci kurzu, devět žen a jeden muž, museli zvládnout sedm hodin praktické výuky a tři teorie. Učili se, že je potřeba reagovat. "Důležitá je kreativita, přizpůsobivost, aby v dané chvíli nebyl časoprostor volný a prázdný a útočník ho nemohl vyplnit útokem," uvedl instruktor Martin Procházka ze Sport centra Budokan. Radil proto seniorům, aby využívali všeho, co mají po ruce, aby po útočníkovi hodili noviny, bláto nebo třeba vajíčka. Měli by se také snažit dostat se během několika vteřin z jeho přímého dosahu. "Bezpečná vzdálenost je faktor, který útočníkovi v jeho jednání dočasně zabrání," uvedl Procházka.

Šestašedesátiletá Jana Nývltová nyní například ví, jak se zachovat při přepadení zezadu. "Měla bych se sesunout, abych si umožnila pohyb, otočila se, klepla ho přes obličej nebo kopla," uvedla. Zná slabá místa protivníka, lepší je třeba plácnutí přes obličej nebo zatahání za uši než rána do břicha. Nývltová má z minulosti nepříjemnou zkušenost. V noci ji sledoval a volal na ni neznámý muž, když se vracela večer ze cvičení. Tehdy mu utekla. "Teď bych snad věděla, jak zareagovat v krizových situacích. Doufám ale, že to nebudu nikdy potřebovat," dodala.

Senioři patří mezi časté oběti trestných činů. Jen letos řešila policie v Liberci skoro 40 takových případů. "Obvykle jde o krádeže, loupeže a podvody," uvedla mluvčí liberecké policie Vladimíra Šrýtrová. Právě policisté předávali seniorům své zkušenosti při teoretické výuce a pouštěli jim instruktáží videa. Opatrní by měli být senioři například při výběru peněz. Loni zemřel třiaosmdesátiletý muž z Liberce, kterého si útočník vytipoval při vybírání důchodu na hlavní poště a sledoval přes polovinu města. Tašku s 10 tisíci korun mu vytrhl u poštovních schránek v domě, kde muž bydlel. Senior po pádu na zem utrpěl těžké poranění a oslabený po čtvrt roce zemřel na oboustranný zápal plic.

Autoři

Štítky Liberec, Martin Procházka, sebeobrana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberečtí senioři se učí sebeobraně. Pilotní kurz absolvovalo devět žen a jeden muž  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.