Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Příběhy domů: Vila libereckého architekta Maxe Kühna je odsouzena k zániku

Že nevíte, kde vila na fotografii v Liberci je? Ale přitom je vám celkem povědomá? Připravil jsem si pro vás menší chytáček. Vila totiž není v Liberci, ale u obce Stárkov na Náchodsku. Ale s Libercem má hodně společného. Navrhl ji významný liberecký architekt Max Kühn. A jeho stavba nemá veselý osud.

Už když jsem vilu na webu prazdnedomy.cz viděl, hned mi připomněla řadu staveb z Liberce a okolí. A trefa. Chvíli jsem dokonce přemýšlel, kde že v Liberci je. Jenže pak jsem si přečetl, že je ve Stárkově na Náchodsku.

Střechou zatéká, stropy se propadají

Bohužel její osud je smutný. Roky chátrá a její majitelé z Rakouska, kteří dům podle webu bohemiaorientalis.cz zrestituovali, o ní nejeví zájem. Střechou zatéká, stropy se propadají a unikátní interiér je v dezolátním stavu nebo úplně pryč.

Postavena byla v roce 1919 v Heimatstylu, který je tak charakteristický pro Liberecko. V roce 1920 už v ní továrník Josef Wolf, mimochodem rodák ze Stárkova, bydlel. Wolf zbohatl díky první světové válce, kdy jeho textilka vyráběla pro habsburskou armádu. V okolí tak vyrostlo kromě vily i několik dělnických domů. Mimochodem tkalcovna vedle domu stále stojí a funguje.

Kostely i vily

Max Kühn žil v Liberci od roku 1903. Začal učit na místní průmyslovce a zároveň se pustil i do vlastních realizací. Na Drbně jsme psali třeba o jeho vlastním domě (Bydlet ve vlastním. Kühn si navrhl vilu pro sebe) nebo o jeho poslední stavbě ve městě z roku 1937. Je ale i autorem ruprechtických kostelů Sv. Antonína Paduánského a U Obrázku nebo kostela Sv. Máří Magdalény, paláce Adria nebo budovy nového Magistrátu.

Autoři | Foto bohemiaorientalis.cz

Štítky Liberec, Max Kühn, dům, vila, Stárkov, kostel, architekt, okres Náchod, Josef Wolf, první světová válka, Marie Magdalena, Antonín z Padovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příběhy domů: Vila libereckého architekta Maxe Kühna je odsouzena k zániku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.