Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Živý orloj přilákal k mlýnu do Krásného Lesa stovky lidí

Jen jednou do roka ožije orloj v mlýnské stodole v Krásném Lese na Frýdlantsku, tradičně se tak stalo na Boží hod v pravé poledne. Od jiných orlojů se krásnoleský liší i tím, že toporné pohyby 12 apoštolů ve dvou okénkách nepředvádějí mechanické figury, ale živí lidé. V roce 2008 byl orloj určen pro jediného člověka, dnes už prostranství před ním zájmu diváků skoro nestačilo. Spuštění orloje sledovalo několik set lidí.

"Neděláme to proto, abychom byli slavní, někde se prezentovali, ale aby se lidé sešli, aby se na sebe usmáli," uvedl majitel mlýna Pavel Vursta, který je jedním z apoštolů a zároveň členem pořádajícího spolku SPUNT.

Orloj namalovaný na přední stranu stodoly byl původně dárek ke kulatým narozeninám pro člena spolku Ladislava Hanzlíka, který je hodinářem. "Byl to spontánní nápad. Vymysleli jsme, že mu namalujeme pořádné hodiny. A když pořádné, tak orloj," uvedl další apoštol, člen spolku a umělecký kovář Martin Dräger. Hanzlík byl také první, kdo spuštěný orloj viděl.

Podle Drägera se apoštolové snaží být toporní jako mechanické figury na Staroměstském orloji. "Někdy se to nepovede, někdy je to invence," uvedl. Několik takových "nepovedených" vložek předvedli členové spolku i dnes, diváci je ocenili smíchem a potleskem. Znalci betlému by přitom měli poznat, jaké apoštoly ztvárňují. Dnes se v oknech zjevovali s křížem, sekerou, knihou nebo lebkou. "Máme všechno," ujistil Vursta.

Pohled zvenčí na postavy v oknech je sice náramný, podle Petra Najvrta je ale lepší být uvnitř orloje. "I když je od začátku jasné, jak to bude, tak se dohadujeme. Je tam tvořivá atmosféra," uvedl Najvrt, který je "apoštolským" náhradníkem. Roli apoštola přijímá, když nedorazí některý z členů spolku. To se stalo při většině minulých ročníků.

Málokdo ví, že představitelé apoštolů mají k dispozici jen šest převleků. "Takže se musíme rychle převlékat. Dnes je to dobré, je teplo. Když je ale minus 15, tak je to na půdě kruté. Musíme být do půli těla, nemáme pod tím ani tričko, aby to bylo autentické," uvedl Dräger.

Jejich představení trvá zhruba čtvrt hodiny, dnes ho zakončilo vypouštění bílých holubů. Kromě toho si příchozí mohli prohlédnout expozici, která je v mlýně, nebo vystoupat na unikátní několikametrovou rozhlednu Drägerovku. Z ní je vidět zejména na mlýn, další místa si musí lidé podle Vursty spíše domyslet. Naznačeno je třeba, že Amsterdam leží stejným směrem jako Frýdlant.

Autoři | Foto Paulito

Štítky orloj, mlýn, Krásný Les, Frýdlantsko, stodola, Amsterdam

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jana Fischerová

Gratuluji všem apoštolům k neutuchající popularitě!!!

Sobota, 26. prosince 2015, 09:44Odpovědět

Živý orloj přilákal k mlýnu do Krásného Lesa stovky lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.