Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Chlapec si při pádu ze skály poranil páteř, zachraňoval ho vrtulník

Zhruba desetiletý chlapec dnes spadl v Klokočských skalách v Českém ráji do úzké průrvy mezi dvě pískovcové skály a nemohl se hnout. Utrpěl zranění páteře. Dnes o tom dnes informoval zasahující člen Horské služby Jizerské hory Miroslav Váňa.

"Takže jsme ho ještě v trhlině zafixovali do vakuové matrace. Pak jsme chlapce v podvěsu pod vrtulníkem transportovali k místu, kde se dalo přistát, a přeložili do vrtulníku," uvedl Váňa. Chlapec byl podle něj převezen k dalšímu ošetření na traumatologii Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Horská služba se dnes v Libereckém kraji zapojila ještě do jedné záchranné akce. Ve spolupráci s Leteckou záchrannou službou z Liberce zasahovala v Lužických horách. "Podle dodaných informací u Tobiášovy borovice zkolaboval asi sedmdesátiletý turista. Vzhledem k těžko přístupnému terénu jsme k pacientovi slanili z paluby vrtulníku spolu s lékařem," uvedl Váňa. Po základním šetření muže záchranáři přepravili do nemocnice.

Podle náčelníka horské služby pro Jizerské hory René Mašína není pro záchranáře neobvyklé, že zasahují i mimo oblast své obvyklé působnosti. "Právě proto, že Jizerské hory sousedí s regiony s mnoha skalními lokalitami, často vyjíždíme mimo hranice hor. Dva zásahy s vrtulníkem v jeden den jsou ale přeci jen i u nás ojedinělé," řekl Mašín.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky skála, Miroslav Váňa, horská služba, Jizerské hory, Český ráj, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Liberecký kraj, Liberec, Lužické hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chlapec si při pádu ze skály poranil páteř, zachraňoval ho vrtulník  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.