Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Jablonci mohou lidé znovu žádat o dotace na čističky vody

Majitelé rodinných a bytových domů v Jablonci nad Nisou mohou od pondělí znovu žádat o dotaci na výstavbu malých domovních čistíren odpadních vod nebo kanalizačních přípojek. V městském Fondu na zlepšení úrovně bydlení je pro tento účel na letošní rok připraven milion korun. Zájemci mohou žádosti o dotace podávat až do 31. října, realizace je možná do konce října následujícího roku.

Dotace poskytovala radnice už v letech 2013 a 2014, kdy na 52 projektů rozdělila bezmála tři miliony korun. Loni program vyhlášen nebyl. Dotace na čistírny a kanalizační přípojky poskytuje město z Fondu na zlepšení úrovně bydlení, do něhož převádí polovinu příjmů z prodeje domů a bytů. Fond v Jablonci funguje přes 20 let a původně z něj radnice půjčovala jen na opravy domů a bytů. Kvůli malému zájmu ho před několika lety chtělo město zrušit, nakonec ho zachovalo. Snížily se úroky a rozšířily možnosti využití mimo jiné právě o dotace na čistírny a kanalizační přípojky.

Celkové náklady na malou domovní čistírnu se pohybují kolem 100.000 korun. "Žadatel může dostat jako dotaci až polovinu způsobilých výdajů, maximálně ale 50.000 korun na jeden byt," řekl náměstek primátora Lukáš Pleticha (ČSSD). Podmínkou přidělení dotace je vlastní podíl žadatele na financování. Pokud lidé nemají dost peněz, mohou si je od města půjčit. Už před rokem se úrok půjček snížil z původních šesti procent na 2,45 procenta a loni na podzim rozhodli zastupitelé o dalším zlevnění. Úročení snížili na 2,1 procenta, u půjček na čistírny a kanalizační přípojky je úrok dvouprocentní. Půjčky město poskytuje na tři až sedm let.

Zřízením nového programu na čistírny reagovala radnice na poptávku obyvatel hlavně z okrajových částí Jablonce, kde je roztroušená zástavba a vybudování kanalizace by bylo příliš drahé. Žádosti o dotace se předkládají v dvoukolovém systému. V prvním kole předloží žadatel na oddělení dotací projektový záměr, který musí schválit rada. Ve druhém kole pak podá žádost o dotaci. "Hned po předložení žádosti o dotaci bude možné žádat o půjčku na vlastní spoluúčast, která se podává na oddělení rozpočtu," dodala Hozová.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky dotace, Jablonec nad Nisou, radnice, úrok, Lukáš Pleticha, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jablonci mohou lidé znovu žádat o dotace na čističky vody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.