Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Novoroční výstup na Ještěd letos přilákal rekordní počet účastníků

Účastníci Novoročního výstupu na Ještěd překonali čtrnáct let starý rekord. Při 41. ročníku výšlapů se na vrchol Ještědu vypravil nejvyšší počet registrovaných účastníků, a to rovných 1674. Dosud největší počet lidí vystoupal na vrchol 1. 1. 2001, na přelomu století, a to celkem 1512.

„Novoročnímu výstupu na Ještěd tentokrát přálo relativně vhodné počasí. Teploty těsně pod bodem mrazu, konečně alespoň minimální sněhový poprašek, který dodal výstupu příjemný pocit opravdové zimní atmosféry. Také informace od návštěvníků potvrdily naše předpoklady o vyšší účasti, protože někteří novoroční lyžaři, ať běžkaři či sjezdaři, se z důvodu nedostatku sněhu tentokrát připojili k nám,“ okomentoval letošní novoroční výstup na Ještěd předseda Klubu českých turistů TJ Lokomotiva Liberec Bořivoj Pohl.

Nejstarší účastnicí letošního ročníku byla Vlasta Firstová, která letos oslaví pětaosmdesáté narozeniny. Překvapením byla také účast tříčlenné skupinky indických studentů.

Všichni účastníci obdrželi na vrcholu specifický pamětní list, tentokrát věnovaný lanové dráze s připomínkou 40. výročí uvedení do provozu po její náročné generální rekonstrukci. K dispozici byly i nové originální kovové odznaky, aktuální příležitostná razítka, pohlednice a samolepky. Velkou oblibu si výstup na Ještěd získává v poslední době i účastníků se čtyřnohými miláčky, kteří mohou na vrcholu pro psy obdržet i speciální diplomy i „psí novoroční známky“.

„Naším novoročním výstupem jsme se jako kolektivkolektiv připojili k ušlechtilé tradici „Novoroční čtyřlístek“, která drobným finančním vkladem za odznáček, od účastníků získává prostředky k využití pro stavbu a vyznačení turistických tras pro vozíčkáře. Bylo vybráno celkově 2135 korun,“ doplnil Bořivoj Pohl.

Štítky Ještěd, Klub českých turistů, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novoroční výstup na Ještěd letos přilákal rekordní počet účastníků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.